Oroszország részleges államcsődben van

háború
2022 április 09., 13:13
comments 22

Az S&P „szelektív nemteljesítésre” csökkentette Oroszország devizabesorolását, mivel megnőtt a kockázat, hogy Moszkva nem lesz képes és nem hajlandó teljesíteni a külföldi adósokkal szemben vállalt kötelezettségeit.

Az ukrajnai invázió miatti szankciók hullámaival szembesülve Oroszország több mint egy évszázada az első szuverén külső fizetésképtelenséggel szembesülhet, miután ezen a héten intézkedett a nemzetközi kötvények rubelben történő visszafizetéséről, jóllehet a kifizetés dollárban volt esedékes.

Az S&P közleménye szerint megértették, hogy Oroszország hétfőn rubelben fizette ki a dollárban denominált eurókötvények szelvényét és tőkerészét. „Jelenleg nem számítunk arra, hogy a befektetők képesek lesznek ezeket a rubelfizetéseket az eredetileg esedékes összegekkel egyenértékű dollárra váltani, vagy hogy a kormány 30 napos türelmi időn belül átváltsa ezeket a kifizetéseket” – közölték.

Az Oroszországgal szembeni szankciókat az elkövetkező hetekben valószínűleg tovább fokozzák – közölte az ügynökség, ami szerint ez „gátolja Oroszország hajlandóságát és technikai képességeit arra, hogy teljesítse a külföldi adósokkal szembeni kötelezettségeit”.

photo_camera Vlagyimir Putyin elnök az ingusét kormányzót, Mahmud-Ali Kalimatovot hallgatja március 30-i találkozójukon a Kremlben. Fotó: Mihail Klimentyev/Sputnik via AFP

Az orosz pénzügyminiszter csütörtökön azt mondta, az ország mindent megtesz, hogy kifizesse a hitelezőit, de az orosz nemzetközi kötvényekbe befektetők egyre bizonytalanabb úttal néznek szembe a pénzük visszaszerzésére, ha az ország fizetésképtelenné válik.

Az S&P szelektív nemteljesítési besorolást ad, ha úgy véli, hogy az adós szelektíven mulasztott egy adott kérdésben vagy kötelezettségcsoportban, de továbbra is kellő időben teljesíti fizetési kötelezettségeit más kérdésekben vagy kötelezettségcsoportokban.

Oroszország az 1917-es forradalom utóhatásai óta nem mulasztotta el törleszteni a külső adósságát, de kötvényei mára a nyugati országokkal folytatott gazdasági viszályok gyújtópontjává váltak. A nemteljesítés egészen a közelmúltig elképzelhetetlen volt, Oroszországot befektetési minősítésűnek minősítették a február 24-i ukrajnai invázió előtt. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.