Oroszország részleges államcsődben van

április 9., szombat 13:13
27

Az S&P „szelektív nemteljesítésre” csökkentette Oroszország devizabesorolását, mivel megnőtt a kockázat, hogy Moszkva nem lesz képes és nem hajlandó teljesíteni a külföldi adósokkal szemben vállalt kötelezettségeit.

Az ukrajnai invázió miatti szankciók hullámaival szembesülve Oroszország több mint egy évszázada az első szuverén külső fizetésképtelenséggel szembesülhet, miután ezen a héten intézkedett a nemzetközi kötvények rubelben történő visszafizetéséről, jóllehet a kifizetés dollárban volt esedékes.

Az S&P közleménye szerint megértették, hogy Oroszország hétfőn rubelben fizette ki a dollárban denominált eurókötvények szelvényét és tőkerészét. „Jelenleg nem számítunk arra, hogy a befektetők képesek lesznek ezeket a rubelfizetéseket az eredetileg esedékes összegekkel egyenértékű dollárra váltani, vagy hogy a kormány 30 napos türelmi időn belül átváltsa ezeket a kifizetéseket” – közölték.

Az Oroszországgal szembeni szankciókat az elkövetkező hetekben valószínűleg tovább fokozzák – közölte az ügynökség, ami szerint ez „gátolja Oroszország hajlandóságát és technikai képességeit arra, hogy teljesítse a külföldi adósokkal szembeni kötelezettségeit”.

Vlagyimir Putyin elnök az ingusét kormányzót, Mahmud-Ali Kalimatovot hallgatja március 30-i találkozójukon a Kremlben. Fotó: Mihail Klimentyev/Sputnik via AFP

Az orosz pénzügyminiszter csütörtökön azt mondta, az ország mindent megtesz, hogy kifizesse a hitelezőit, de az orosz nemzetközi kötvényekbe befektetők egyre bizonytalanabb úttal néznek szembe a pénzük visszaszerzésére, ha az ország fizetésképtelenné válik.

Az S&P szelektív nemteljesítési besorolást ad, ha úgy véli, hogy az adós szelektíven mulasztott egy adott kérdésben vagy kötelezettségcsoportban, de továbbra is kellő időben teljesíti fizetési kötelezettségeit más kérdésekben vagy kötelezettségcsoportokban.

Oroszország az 1917-es forradalom utóhatásai óta nem mulasztotta el törleszteni a külső adósságát, de kötvényei mára a nyugati országokkal folytatott gazdasági viszályok gyújtópontjává váltak. A nemteljesítés egészen a közelmúltig elképzelhetetlen volt, Oroszországot befektetési minősítésűnek minősítették a február 24-i ukrajnai invázió előtt. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt