Az exit pollok szerint Macron 28, Le Pen 23 százalékon áll a francia elnökválasztás első fordulójában

külföld
2022 április 10., 18:23
comments 1
photo_camera Emmanuel Macron, Franciaország köztársasági elnöke Fotó: ARIS OIKONOMOU/AFP

Emmanuel Macron a szavazatok mintegy 28,1 százalékát, elsőszámú kihívója, Marine Le Pen pedig a voksok 23,3 százalékát szerezte meg a francia elnökválasztás első fordulójában a France Televisions által közölt exit poll adatok szerint.

A Le Figaro eközben 28-24-re hozta ki a két esélyes párbaját.

A francia elnökválasztás első fordulója este 20 órakor ért véget.

A tényleges eredmény ettől még eltérhet, de az nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a centrista-liberális Macron és a radikális jobboldali Le Pen vív majd meg az államfői posztért a második fordulóban.

Azaz ugyanaz a verseny zajlik majd mint 2017-ben:

Korábban a belga közszolgálati csatorna exit poll eredményei azt mutatták, hogy a két jelölt fej-fej mellett halad, és 24-24 százalékon áll.

photo_camera Marine Le Pen, Rassemblement National Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP

A nagy kérdés a második fordulóra az marad, hogy a markáns baloldali Jean-Luc Mélenchon híveinek többsége melyik irányba húz majd.

Mélenchon eredménye az exit pollok szerint megközelítheti, sőt meg is haladhatja akár a 20 százalékot is.

De annyira kiélezett a küzdelem, hogy a másik szélsőjobboldali jelölt, Éric Zemmour támogatottsága is döntő lehet majd. Az első kalkulációk szerint Zemmour 7 százalék magasságában végez majd.

Valérie Pécresse a szavazatok mindössze 5 százalékával a konzervatív jobboldal legrosszabb eredményét érte el az elmúlt évtizedekben, de ugyanez áll a balközép szocialisták jelöltjére, Anne Hidalgóra is, aki a szavazatok alig több mint 2 százalékára számíthat.

Ők már be is jelentették, hogy mindketten Macront támogatják a második fordulóban, csak úgy mint a zöldek jelöltje, a 4 százalékig jutó Yannick Jadot.

Az elnökválasztás második fordulója két hét múlva, április 24-én lesz Franciaországban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt