Franciaországtól vennének vadászgépeket a szerbek

külföld
2022 április 11., 04:42
comments 3

Tizenkét Rafale vadászgép megvásárlásáról tárgyal Szerbia Franciaországgal, jelentette be Aleksandar Vučić elnök. Egy éve zajlanak az egyeztetések, írja a Bloomberg.

Bár Szerbia hagyományosan orosz hadifelszerelést használ, Vučić további tizenkét használt Rafale gépről is beszélt, amiket egy nem megnevezett országtól szereznének be.

Ezen kívül három országgal tárgyalnak egy vadászbombázó repülőraj felállításáról, és török harci drónokat is vásárolnának. Vučić azt mondta, Erdogan török elnök azt ígérte neki, soron kívül hozzájuthatnak a drónokhoz.

Egy francia Rafale vadászgép készül az indításra géppárja felszállása után a Charles de Gaulle repülőhordozó fedélzetén a "Varuna" nevű közös francia-indiai tengerészeti gyakorlaton 2019. május 9-én.
photo_camera Egy francia Rafale vadászgép készül az indításra géppárja felszállása után a Charles de Gaulle repülőhordozó fedélzetén a "Varuna" nevű közös francia-indiai tengerészeti gyakorlaton 2019. május 9-én. Fotó: PUNIT PARANJPE/AFP

Az ukrajnai háborúval összeomlani látszik az a külpolitikai irányvonal, amit Szerbia a 2000-es demokratikus átmenet óta képviselt. Erről márciusi cikkünkben írtunk részletesen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.