Pegasusszal célozták meg az EU magas rangú tisztviselőit

külföld
2022 április 11., 07:36
comments 3

Két uniós tisztviselő és a Reuters birtokába jutott dokumentumok szerint tavaly egy izraeli kémprogrammal vették célba az Európai Bizottság vezető tisztviselőit.

Köztük volt Didier Reynerds, magas rangú belga politikus is, aki 2019 óta az Európai Bizottság igazságügyi biztosa. A Reuters azt írja, rajta kívül még legalább négy másik bizottsági tagot is célba vettek a kémprogrammal.

A bizottság azután szerzett erről tudomást, hogy az Apple novemberben iPhone-tulajdonosok ezreinek küldött üzenetet arról, hogy „kormányzati támadás célpontjává váltak”.

A Reutersnek arról már nincs információja, hogy ki vehette célba az izraeli kémprogrammal Reynderst és brüsszeli kollégát, illetve hogy a támadások egyáltalán sikeresek voltak-e. Az ügyben az érintettek közül senki sem reagált a Reuters megkeresésére, még az Apple sem. Azt írják, hogy a már említett két uniós tisztviselő szerint néhány tisztviselő okostelefonját a figyelmeztetés után végül megvizsgálták, „de az eredmények nem voltak meggyőzőek”.

Sophie in 't Veld, holland EP-képviselő már korábban vizsgálóbizottság indítását tervezte április 19-től, hogy kivizsgálják a megfigyelőszoftverek európai tagállamokban történő használatát. In 't Veld a Reutersnek azt mondta, nem tudott arról, hogy az Európai Bizottság tisztviselői kerültek célkeresztbe. Hozzátette, hogy ennek a „végére kell járni”.

A vizsgálóbizottság létrehozását azután jelentették be, hogy Lengyelországban vezető ellenzéki politikusok telefonjait célozták meg a Pegasusszal, és Magyarországon is megtalálták a kémszoftver nyomait magyar újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek telefonjain.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.