Putyin-párti tüntetést szervez Budapest közepén a Kreml egyik legdurvább magyar nyelvű propagandaoldala

POLITIKA
2022 április 12., 14:26
comments 55

Putyin háborúját támogató tüntetést tartanak április 30-án Budapesten - derül ki az oroszhirek.hu Telegram-csatornájáról. Az oldal az egyik leguszítóbb Kreml-propagandaoldal magyar nyelven, a címlapján ezen cikk élesítésekor épp olyan anyagok olvashatók, mint az

"Itt a videós bizonyíték, hogy az ukránok helyezik el a holttesteket Bucsában"

(A bucsai álhírt ebben a cikkben leplezte le a Lakmusz.)

A háborútámogató menet 30-án, szombat délután 1-kor indul a Hősök teréről, a menetelés az Andrássy úti orosz nagykövetségig tart.

A tüntetésre hívó, a Facebookra posztolt szöveg azzal kezdődik, hogy

"Elég volt a hazug médiából! Elég az ukrán és EU, USA hazudozásból! Elég a szankciókból!"

A putyinista szervezők, akik autósokat, motorosokat, rollereseket és biciklistákat is várnak, abban bizakodnak, hogy

"Ha a Németeknek megy, és Cipruson is ment akkor nekünk is menni fog!"

Az álhírterjesztők szerint

"Ne hagyjuk, hogy hülyének nézzenek az Oroszellenes álhírekkel, és ne állítsák be kizárólag Oroszországot a rossznak a világ előtt csak mert 1-2 háttér hatalomnak ez az érdeke!"

Az eseményt a meghívó szerint egy "Háborúmentes, Hazugságmentes, Tolvajmentes EU-t" nevű FB-oldal szervezi, ami olyan oldalakról posztol Putyin-párti kamuvideókat, mint az oroszhirek.hu.

Az oroszhirek.hu volt az a propagandaoldal, amely igen nagy nézettségű, magyar nyelvű vírusvideóban hazudta azt a háború első napjaiban, hogy Zelenszkij ukrán elnök elmenekült Kijevből. Erről is a Lakmusz írt cikket.

Update

Íme a reakció a fenti cikkre: Megírtam, hogy Putyin-párti tüntetés lesz Budapesten, a Kreml helyett a Mandiner vágott vissza.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.