Megírtam, hogy Putyin-párti tüntetés lesz Budapesten, a Kreml helyett a Mandiner vágott vissza

publicisztika
2022 április 12., 18:42
comments 26

Délután fél öt tájban műsorvezető-hírügyeletesként beraktam egy rövid cikket arról, hogy

Putyin-párti tüntetést szervez Budapest közepén a Kreml egyik legdurvább magyar nyelvű propagandaoldala.

A szóban forgó oroszhirek.hu már első látásra is a Kreml legsúlyosabb ukrán-gyalázó, a civil lakosság elleni, sok forrásból igazolt orosz támadásokat tagadó, Amerika-gyűlölő propagandáját tolja. Velük kapcsolatban ráadásul nem vélemény, hanem tény, hogy fake news-terjesztők: a cikkbe két olyan írást is linkeltem magyar és nemzetközi tényellenőrző oldalakról, amelyek konkrét eseteken mutatják be a hamisítást.

A cikkre két óra múlva máris dühödt, gyalázkodó, a 444-et "sorosista propagandaoldalként" hitelteleníteni próbáló sajtóreakció érkezett a putyinista, háborúpárti budapesti tüntetés védelmében. De nem a Kreml adta ki közleményként, hanem a magyar kormány médiaportfóliójába tartozó Mandiner, szerző nélküli cikk formájában.

Ezt a cikket a jegyzőkönyv kedvéért írtam, 2022. április 12-én. Azért, hogy ilyen formában rögzítsem egy ordas nagy tévedésemet. Nekem a rendszerváltás óta őszinte meggyőződésem volt, hogy a "moszkovita" tartalom nélküli kvázi-szóvá vált.

Akkorát tévedtem, mint ide a GRU-székház.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.