26 autó, 23 ház, 32 lakás – lefoglalták Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki oligarcha vagyonát

háború
2022 április 14., 13:23
comments 2

Egy lembergi bíróság villámgyorsan döntést hozott Viktor Medvedcsuk vagyonának lefoglalásáról. A 66 éves politikus-oligarcha a Szovjetunió összeomlása után kezdett politikai-üzleti karrierjének elejétől komoly vagyonra tett szert, a 90-es évektől milliárdosként emlegették, és a hatalom rendszeres színeváltozásai során sem került át a vesztesek oldalára. Legalábbis mostanáig.

Az ukrán lapokban közzétett hírek szerint a lefoglalt vagyon 154 elemből áll, amelyek között 26 személyautót, 23 házat, 32 lakást, 30 földterületet, 1 motoros jachtot és 25 különböző cégekben meglévő üzletrészt sorolnak fel. A jacht, amely a Royal Romance névre hallgat, a horvátországi Rijeka kikötőjében vár a sorsára, értékét 180 millió dollárra becsülik.

photo_camera Fotó: Volodimir Zelenszkij facebook

Okszana Marcsenko, az őrizetbe vett Medvedcsuk felesége időközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz fordult azzal, hogy engedjék szabadon a férjét, de nem tűnik valószínűnek, hogy kérése meghallgatásra talál.

Az oroszpártiként számon tartott politikus-oligarcha az elmúlt harminc évben végig Ukrajna sorsának formálói közé tartozott, hivatalos karrierje csúcsán Leonyid Kucsma akkori elnök irodáját vezette, ennél azonban mindig is nagyobb volt a tényleges befolyása. Tavaly viszont hazaárulással és más bűncselekményekkel vádolták meg, majd házi őrizetbe helyezték. A háború kitörése után Medvedcsuk 48 napra eltűnt, ám az SZBU, az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat végül elfogta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.