Alekszej Navalnij információs frontra szólít fel az orosz propagandával szemben

háború
2022 április 14., 17:37
comments 1

Alekszej Navalnij „információs frontra” szólított fel Oroszország ukrajnai inváziója ellen, mivel a bebörtönzött ellenzéki vezető szerint a közvélemény-kutatási eredmény, ami szerint az oroszok 75 százaléka támogatja a konfliktust, „Kreml-hazugság”.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető 2020. február 2-án a moszkvai bírósági tárgyalásán.
photo_camera Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető 2020. február 2-án a moszkvai bírósági tárgyalásán. Fotó: AFP

Navalnij a Twitteren arra szólította fel a nyugati vezetőket, hogy támogassanak egy hatalmas közösségimédia-kampányt, amivel áttörhetik a Kreml invázióval kapcsolatos propagandáját.

„Reklámokra van szükségünk. Rengeteg hirdetésre” – írta Navalnij. „Egy hatalmas nemzeti háborúellenes kampány egy reklámkampánnyal kezdődik. Napi 200 millió megjelenítés, hogy minden orosz internetfelhasználót kétszer érjen el. Történetek, bejegyzések és prerollok. Szerte Oroszországban, városokban és falvakban. Minden táblagépen és minden telefonon.”

Felszólította Joe Bident, Boris Johnsont, Ursula von der Leyent, Mark Zuckerberget és Sundar Pichait, a Google-tulajdonos Alphabet vezetőjét, hogy „sürgősen találjanak megoldást Putyin propagandájának leverésére a közösségi média hirdetési erejével”.

A reklámkampány megkerülné a Kreml törekvését, hogy leállítsa a független médiát Oroszországban. A legtöbb független oldal és újság mellett az orosz cenzor a Facebookhoz, a Twitterhez és az Instagramhoz is letiltotta a hozzáférést.

Ez egyben az ellenzéki vezető eddigi legnagyobb előretörését jelenti abban a bonyolult kérdésben, hogy az orosz közvélemény mennyire támogatja az ukrajnai háborút. A közvélemény-kutatási eredmények, köztük a független Levada Központ eredményei azt mutatják, hogy az oroszok többsége támogatja a háborút. De kritikusok a rossz közvélemény-kutatási technikákra, az alacsony válaszadási arányra és más enyhítő tényezőkre hivatkozva érvelnek amellett, hogy sok orosz egyszerűen túlságosan fél attól, hogy hangot adjon a háborúval szembeni ellenérzéseinek.

„Az a helyzet, hogy a legtöbb orosz állampolgár teljesen eltorzulva látja, mi történik Ukrajnában” – írta Navalnij. „Számukra Putyin egy kicsi, nagyon sikeres háborút vív, nagyon kevés vérontással. A katonáink hősök, és alig van áldozat.” (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.