Kicsi a valószínűsége, hogy Joe Biden Ukrajnába utazzon

háború
2022 április 14., 19:40
comments 1

A Fehér Ház hamarosan dönthet egy magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselő Ukrajnába küldéséről, jelentette ki csütörtökön újságíróknak nyilatkozva Joe Biden amerikai elnök.

„Most fogjuk meghozni a döntést” – fogalmazott az elnök, majd viccelődve megkérdezte az egyik újságírótól, hogy „készen állsz az indulásra?” Arra a kérdésre, hogy ő maga készen állna-e arra, hogy elinduljon Ukrajnába, igennel válaszolt, de nem erősítette meg, hogy ez valóban a tervek között szerepelne.

Később az Air Force One, az amerikai elnöki különgép fedélzetén az újságírók ismét rákérdeztek Biden félreérthető megjegyzésére, azonban Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivőhelyettese azt mondta, hogy nincs ilyen terv. „Még tárgyalunk, mielőtt meghozzuk a döntést. Mint tudják, rendszeresen, minden nap tartjuk a kapcsolatot Kijevvel, az ukrán kormánnyal” – tette hozzá.

photo_camera Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A helyzetet ismerő forrásokra hivatkozó sajtóinformációk szerint elképzelhető, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter vagy Antony Blinken külügyminiszter látogat Ukrajnába, de kicsi a valószínűsége, hogy Biden vagy Kamala Harris alelnök utazzon oda.

Az amerikai sajtó beszámolói szerint a tisztségviselők Boris Johnson brit miniszterelnök múlt heti kijevi látogatása után kezdtek tárgyalni arról, hogy küldjenek-e magas rangú tisztségviselőt Ukrajnába.

„Ha ez valamikor megtörténik, akkor meg kell győződnünk arról, hogy nagyon biztonságos körülmények között kerül rá sor” – mondta egy csütörtöki interjúban Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője hétfőn azt mondta, a kormány „jelenleg nem tervezi, hogy az Egyesült Államok elnöke Ukrajnába utazzon”. Biden utoljára 2017 januárjában járt Kijevben még alelnökként, amikor Petro Porosenko volt Ukrajna elnöke.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.