Ciprust felkavarja a halálos beteg feleségét megfojtó brit férfi pere

külföld
2022 április 17., 18:14
comments 14

„Gyakran hallottuk Janice-t énekelni; imádta a zöldséges kertjét” - mesélte szomszédja, aki szintén Angliából költözött Ciprusra, hogy ott töltse nyugdíjas éveit. Egy régi álmuk vált valóra ezzel. „Aztán egyszer csak nem volt több éneklés. Olyan fájdalmai voltak, hogy ki sem tudott jönni a házból.” A szomszéd a szörnyű véget ért házaspárról azt mondja, egy dolog biztos: a világot jelentették egymásnak.

Janice és David Hunter középiskolában szerettek egymásba, és 56 évig voltak házasok. Lányuk szerint apja végig nagyra értékelte feleségét, a kezdetektől a legvégéig. Amikor már elmondhatatlan fájdalmai voltak, David szeretettel és odaadással ápolta. Janice-t 2016-ban diagnosztizálták leukémiával, állapota pedig a járvány alatt gyorsuló ütemben romlott: a kezelésekre nehezebb volt eljutni, és sok egyéb kínzó tünet mellett az asszony a látását is fokozatosan elvesztette - írja a Guardian.

Hunterék
photo_camera Hunterék régen Fotó: Justice Abroad

Janice közelről nézte végig a testvére méltatlan és gyötrelmes halálát, és nem ezt akarta magának. Az egykori northumberlandi bányász hónapokig ellenállt a felesége könyörgésének, hogy vessen véget a fájdalmainak. Férje tavaly karácsony előtt egy héttel, az ünnepi díszekkel teleaggatott szobában teljesítette a kívánságát. Odalépett a kedvenc karosszékében ülő asszonyhoz, és az arcára szorította a kezét addig, amíg lélegzett. Ezek után David is öngyilkosságot kísérelt meg gyógyszerek és alkohol együttes túladagolásával, de a bátyja által értesített hatóságok kórházba szállították.

Napokig mosták a gyomrát, és miután magához tért, közölték vele, hogy gyilkossággal vádolják, és ha elítélik, élete végéig börtönben marad.

Holnap áll először bíróság elé Páfoszban. Ügyvédjei szerint a történteket asszisztált öngyilkosságként kellene kezelni, ahogy sok más EU-s tagországban, nem pedig előre eltervezett emberölésként. Cipruson azonban nincs részletes jogi szabályozása a kérdésnek. Mivel ez az első ilyen per, ezért az ügyvédek a legfőbb ügyészhez fordultak, hogy avatkozzon közbe, és módosítsa a vádat. Ezt pénteken a legfőbb ügyész megtagadta.

Hunterék az esküvőjükön
photo_camera Hunterék az esküvőjükön Fotó: Justice Abroad

Az eset az Egyesült Királyságban a bulvárlapok címlapján szerepelt, az egykori brit gyarmaton azonban ennél mélyrehatóbb folyamatokat indíthat el. Ciprusi lapok arról írnak, hogy az eutanáziáról eddig még csak el sem indult a társadalmi vita, januárban viszont már összeült egy parlamenti bizottság. Ebben a pártok mellett az ügyvédi és az orvosi kamara, illetve az egyház képviselői is részt vesznek. Az emberi jogi bizottság vezetője szerint

az eutanázia nem az élet és halál közti döntés, hanem a fájdalmas kínhalál helyett a méltóságteljes halál választása.

A ciprusi ortodox egyház rendkívüli befolyása miatt az egyetlen angol nyelvű helyi lap eleve úgy írt a témáról, mint rég időszerű, ám pusztán akadémiai jellegű vitáról, amiből a közeljövőben úgysem lesz semmilyen gyakorlati lépés. De már a kérdés felvetése is progresszív lépésnek számít.

Családja azt szeretné, hogy David Hunter hazatérhessen, de ez nem lesz ilyen egyszerű. A férfi, aki meg akart halni, hosszú bírósági procedúrára, vizsgálatokra számíthat, a lánya pedig kénytelen volt gyűjtést indítani, hogy fedezni tudják a per költségeit. A londoni székhelyű Justice Abroad hosszú kérelmekben sorolta azokat a külföldi példákat, amelyek irányadók lehetnek az ügyben, de mindet elutasították, méghozzá érdemi indoklás nélkül.

Tremithousa, a Paphos melletti falu, ahol Hunterék éltek
photo_camera Tremithúsza, a Páfosz melletti falu, ahol Hunterék éltek Fotó: Wikimedia

Petrosz Hrisztofi, az 1300 lelkes Tremithúsza vezetője - egyben a Hunterék által bérelt házikó tulajdonosa - szerint mindenki szerette őket, „kérdezzék csak meg Michael atyát vagy bárki mást”. A Guardiannek adott nyilatkozatában nem bonyolította túl a kérdést: „Egyértelmű, hogy Janice szenvedett, hogy fájdalmai voltak. Egyértelmű, hogy ez nem gyilkosság volt, és egyértelmű, hogy a törvényeinknek meg kell változnia.”

A falu melletti domboldalon fakereszt jelzi Janice Hunter nyughelyét, a temető legfrissebb sírját virágok borítják. David Hunter megszállottan követeli, hogy meglátogathassa a felesége sírját, de nem engedik. Lánya szerint így nem lehet gyászolni. „Azt akarjuk, hogy apa jöjjön haza, hogy együtt gyászolhassunk.”

(Címlapi kép: a tenger Páfosz mellett, AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.