A brit miniszterelnöki hivatal és külügyminisztérium eszközeit is támadták Pegasus kémszoftverrel

külföld
2022 április 19., 11:31

A digitális jogokat felügyelő Citizen Lab csoport kedden közölte, már többször is figyelmeztette a brit hatóságokat arra, hogy a kormány hálózatához csatlakozó több elektronikus eszközön felfedezték a Pegasus kémszoftver jelenlétét. Ezek közül voltak, amiket a miniszterelnöki hivatalban (Downing street 10) és a külügyminisztériumban használtak.

photo_camera Pegasus Fotó: XAVIER RICHER/Photononstop via AFP

„Megerősítjük, hogy 2020-ban és 2021-ben megfigyeltük és értesítettük az Egyesült Királyság kormányát a Pegasus kémszoftver gyanújáról a hivatalos brit hálózatokon” - írták blogjukon. A Citizen Lab szerint Boris Johnson hivatalát az Egyesült Arab Emírségekből figyelték meg, míg a külügyminisztériumot Ciprusról, Jordániából és Indiából.

A Pegasust gyártó izraeli cég, az NSO Group szerint az állítások nem igazak. A brit kormányszóvivő azt mondta, ilyen biztonsági kérdéseket nem kommentálnak. A ciprusi kormány kategorikusan tagadta, hogy közük lenne a dologhoz, és szóvivőjük szerint az illetékes brit hatóságok soha nem keresték meg őket ez ügyben. A többi ország egyelőre nem kommentálta a hírt. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt