A brit miniszterelnöki hivatal és külügyminisztérium eszközeit is támadták Pegasus kémszoftverrel

külföld
2022 április 19., 11:31

A digitális jogokat felügyelő Citizen Lab csoport kedden közölte, már többször is figyelmeztette a brit hatóságokat arra, hogy a kormány hálózatához csatlakozó több elektronikus eszközön felfedezték a Pegasus kémszoftver jelenlétét. Ezek közül voltak, amiket a miniszterelnöki hivatalban (Downing street 10) és a külügyminisztériumban használtak.

Pegasus
photo_camera Pegasus Fotó: XAVIER RICHER/Photononstop via AFP

„Megerősítjük, hogy 2020-ban és 2021-ben megfigyeltük és értesítettük az Egyesült Királyság kormányát a Pegasus kémszoftver gyanújáról a hivatalos brit hálózatokon” - írták blogjukon. A Citizen Lab szerint Boris Johnson hivatalát az Egyesült Arab Emírségekből figyelték meg, míg a külügyminisztériumot Ciprusról, Jordániából és Indiából.

A Pegasust gyártó izraeli cég, az NSO Group szerint az állítások nem igazak. A brit kormányszóvivő azt mondta, ilyen biztonsági kérdéseket nem kommentálnak. A ciprusi kormány kategorikusan tagadta, hogy közük lenne a dologhoz, és szóvivőjük szerint az illetékes brit hatóságok soha nem keresték meg őket ez ügyben. A többi ország egyelőre nem kommentálta a hírt. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.