Államcsődhullám söpörhet végig a világon

Lezárt tartalom a Kör tagjainak gazdaság
2022 április 20., 04:05
comments 11

Alighanem sokkal többet szólnak mostanában Srí Lankáról a hírek, mint amennyire ezt a szigetországban szeretnék: az elmúlt hetekben előbb az emelkedő árak miatt kitört tüntetésekkel kerültek be a világsajtóba, most pedig azzal, hogy a rendkívül nehéz gazdasági helyzetben lévő ország vezetése a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordult, azonnali segítséget kérve, hogy az ország elkerülhesse az államcsődöt.

A két történet, azaz a tüntetések és a megroppant gazdaság természetesen rendkívül szorosan összefügg egymással, és mindkettő alighanem azért kapott ekkora figyelmet a világsajtóban, mert önmagán túlmutató jelentősége van: közgazdászok és elemzők sora hónapok óta igyekszik figyelmeztetni a világot arra, hogy a szegényebb, feltörekvő országokra nehezedő gazdasági nyomás miatt egyrészt tüntetések, felkelések robbanhatnak ki, másrészt idén számos ország akár csődbe is mehet, ha nem sikerül gyorsan találni valamilyen globális megoldást a helyzetükre.

photo_camera Buddhista szerzetes és rohamrendőrök Colombóban, Srí Lanka fővárosában 2022. április 8-án Fotó: PRADEEP DAMBARAGE/NurPhoto via AFP

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.