Államcsődhullám söpörhet végig a világon

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
április 20., szerda 4:05
15

Alighanem sokkal többet szólnak mostanában Srí Lankáról a hírek, mint amennyire ezt a szigetországban szeretnék: az elmúlt hetekben előbb az emelkedő árak miatt kitört tüntetésekkel kerültek be a világsajtóba, most pedig azzal, hogy a rendkívül nehéz gazdasági helyzetben lévő ország vezetése a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordult, azonnali segítséget kérve, hogy az ország elkerülhesse az államcsődöt.

A két történet, azaz a tüntetések és a megroppant gazdaság természetesen rendkívül szorosan összefügg egymással, és mindkettő alighanem azért kapott ekkora figyelmet a világsajtóban, mert önmagán túlmutató jelentősége van: közgazdászok és elemzők sora hónapok óta igyekszik figyelmeztetni a világot arra, hogy a szegényebb, feltörekvő országokra nehezedő gazdasági nyomás miatt egyrészt tüntetések, felkelések robbanhatnak ki, másrészt idén számos ország akár csődbe is mehet, ha nem sikerül gyorsan találni valamilyen globális megoldást a helyzetükre.

Buddhista szerzetes és rohamrendőrök Colombóban, Srí Lanka fővárosában 2022. április 8-án Fotó: PRADEEP DAMBARAGE/NurPhoto via AFP

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt