Kitörtek az első tüntetések az elszálló élelmiszerárak miatt, de a java még csak ezután jöhet

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 április 13., 16:08
comments 2

Soha nem látott magasságba jutott a római székhelyű Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) élelmiszerár-indexe márciusban: a hosszabb ideje tartó, folyamatos növekedés után az elmúlt hónapban elért történelmi rekordot elsősorban a gabona és a növényolajok globális indexének drágulása eredményezte, amit részen pedig az Ukrajna ellen indított orosz háború idézett elő.

Korábban mi is írtunk már arról, hogy a Putyin által indított háborúnak messze ható következményei lehetnek, hiszen Ukrajna és Oroszország is nagyon fontos szerepet tölt be a globális gabonapiacon. A Világbank azóta figyelmeztetést is kiadott, hogy az emelkedő élelmiszerárak elsősorban az alacsony és közepes jövedelmű országokban éreztethetik majd a hatásukat, és több millió ember elszegényedését okozhatják.

A globális élelmiszerárak emelkedése már a kétezres évek kezdete óta zajlik, és az elmúlt években meredeken erősödött: a gyakoribbá váló szélsőséges időjárási események, az aszályok, a koronavírus-járvány következményei, az egyre drágábbá váló energia mind-mind lökte felfelé az árakat, ezért a FAO már év elején is azt közölte, hogy idén kevés ok lesz az optimizmusra. Ehhez jött aztán háború: szintén a FAO számításai szerint a világon közel 50 ország van, amely a gabonaimportjának legalább 30 százalékát Ukrajnából és Oroszországból szerzi be, és az ügynökség nemrég 784 millió tonnára csökkentette a világ idei búzatermésére vonatkozó becslését a múlt havi 790 millió tonnás előrejelzésről, mivel szerintük elképzelhető, hogy Ukrajna téli termőterületének legalább 20 százalékát nem takarítják be.

Az emelkedő élelmiszer- és üzemanyagárak pedig meglehetősen gyorsan csapódhatnak át kormányellenes tüntetésekké: az elmúlt hetekben Srí Lankán, és Peruban is heves tüntetések törtek ki, és ezekben közös volt, hogy a kormánnyal szemben már eleve meglévő ellenérzéseket szították fel a súlyosbodó megélhetési nehézségek.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt