De mit fogunk enni?

Lezárt tartalom a Kör tagjainak mezőgazdaság
2022 március 17., 10:47
comments 13

2022. február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Oroszország

 • a világ legnagyobb búzaexportőre,
 • a világ legnagyobb árpatermesztője,
 • a világ legnagyobb cukorrépa-termesztője,
 • a világ legnagyobb műtrágyaexportőre és a világ legnagyobb földgázexportőre (a földgáz a műtrágyagyártás legfontosabb alapanyaga).

Ukrajna pedig

 • a világ legnagyobb napraforgóolaj-exportőre,
 • Európa legnagyobb kukoricaexportőre,
 • Európa legnagyobb repceexportőre,
 • Európa legnagyobb kölesexportőre és Európa legnagyobb méztermelője.

Ja, és együttműködik a támadóval a világ ötödik és Európa második legnagyobb műtrágyaexportőre is, azaz Fehéroroszország.

photo_camera Fotó: PAVLO PAKHOMENKO/NurPhoto via AFP

Hetek óta rendszeresen jelennek meg cikkek a világ újságjaiban arról, hogy az ukrajnai háború komoly fennakadásokat okozhat a globális élelmiszer-ellátásban. A gyakorlott olvasó persze ezekre csak legyint, ráadásul a mezőgazdasági szekcióból egyébként is ritkán kerülnek cikkek egy-egy lap legolvasottabb írásai közé. Annyiszor mondták már, hogy drágább lesz a kaja az aszály, az árvíz, a meleg vagy a hideg miatt, aztán végül mindig volt kaja, maximum egy kicsit drágábban.

Ez most nem ilyen helyzet. Oroszország és Ukrajna háborúja ugyanis a globális élelmiszer-kereskedelemnek egyszerre több lábát üti ki, a dolgok mostani állása szerint

tényleg nincs reális esélye annak, hogy ezt az egészet valahogy meg tudjuk úszni súlyos (tényleg súlyos) ellátási nehézségek és élelmiszerár-emelkedés nélkül.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt