De mit fogunk enni?

mezőgazdaság
2022 március 17., 10:47
comments 13

2022. február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Oroszország

  • a világ legnagyobb búzaexportőre,
  • a világ legnagyobb árpatermesztője,
  • a világ legnagyobb cukorrépa-termesztője,
  • a világ legnagyobb műtrágyaexportőre és a világ legnagyobb földgázexportőre (a földgáz a műtrágyagyártás legfontosabb alapanyaga).

Ukrajna pedig

  • a világ legnagyobb napraforgóolaj-exportőre,
  • Európa legnagyobb kukoricaexportőre,
  • Európa legnagyobb repceexportőre,
  • Európa legnagyobb kölesexportőre és Európa legnagyobb méztermelője.

Ja, és együttműködik a támadóval a világ ötödik és Európa második legnagyobb műtrágyaexportőre is, azaz Fehéroroszország.

photo_camera Fotó: PAVLO PAKHOMENKO/NurPhoto via AFP

Hetek óta rendszeresen jelennek meg cikkek a világ újságjaiban arról, hogy az ukrajnai háború komoly fennakadásokat okozhat a globális élelmiszer-ellátásban. A gyakorlott olvasó persze ezekre csak legyint, ráadásul a mezőgazdasági szekcióból egyébként is ritkán kerülnek cikkek egy-egy lap legolvasottabb írásai közé. Annyiszor mondták már, hogy drágább lesz a kaja az aszály, az árvíz, a meleg vagy a hideg miatt, aztán végül mindig volt kaja, maximum egy kicsit drágábban.

Ez most nem ilyen helyzet. Oroszország és Ukrajna háborúja ugyanis a globális élelmiszer-kereskedelemnek egyszerre több lábát üti ki, a dolgok mostani állása szerint

tényleg nincs reális esélye annak, hogy ezt az egészet valahogy meg tudjuk úszni súlyos (tényleg súlyos) ellátási nehézségek és élelmiszerár-emelkedés nélkül.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.