Az elszálló energiaárak és a kormány lépései miatt leáll Bige László műtrágyagyára

mezőgazdaság
2022 március 10., 20:22
comments 1

A Nitrogénművek Zrt. átmenetileg leállítja ammóniatermelését, közölte a vállalat szerdán. A lépést azzal indokolták, hogy az ukrajnai háború rendkívüli helyzetet teremtett az európai és a magyar gazdaságban, a földgázárak több mint megduplázódtak és az energiaellátás biztonságának kockázata is felmerült. „A mezőgazdaság működésének piaci alapjait is beláthatatlan módon befolyásoló kormányzati döntések, például a gabona exportkorlátozás, tovább növelik működési kockázatainkat, így ammóniatermelésünket átmenetileg leállítottuk” - írta Bige László cége.

A kormány vasárnap jelentette be, hogy 2022. május 15-ig minden, Magyarország területéről külföldre kivinni kívánt búzát, rozst, árpát, zabot, kukoricát, szójababot és napraforgót a kivitelt tervező személynek vagy vállalkozásnak előzetesen be kell jelentenie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). Ha a bejelentett mezőgazdasági termény kivitele veszélyeztetné vagy kockáztatná a hazai ellátás biztonságát, az állam élhet elővásárlási vagy vételi jogával. Az exportkolátozást azzal indokolták, hogy a gabonapiaci árak és a takarmányárak radikálisan megemelkedtek a piacról kieső ukrán termények miatt.

Közölték, hogy a Nitrogénművek folyamatosan monitorozza a helyzetet és minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy újraindíthassa termelését és csökkentse a régió műtrágya importfüggőségét, de a magas energia-intenzivitású ammóniatermelés leállítása jelen piaci környezetben elkerülhetetlen volt.

Korábban a norvég Yara International ASA és az osztrák Borealis AG is visszafogta a műtrágyatermelését az elszálló energiaárak miatt, ami miatt tovább drágulhatnak az élelmiszerek. Múlt pénteken pedig az orosz kormány is bejelentette, hogy leállította a műtrágya exportját, egyben elismerték azt is, hogy a lépés komoly gondokat okozhat több ország mezőgazdaságában, sőt, van, ahol össze is omolhat az élelmiszertermelés. 2017-ben a világ káliumtermelésének 18 százaléka, a karbamid műtrágya termelés 15 százaléka és az ammónia piac 20 százaléka innen származott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt