Hat év alatt megduplázódtak az ingatlanárak Magyarországon

ingatlan
2022 április 20., 09:11
comments 4

Magyarországon nőttek a legnagyobb mértékben az ingatlanárak - adta hírül a Duna House az Eurostat adataira hivatkozva szerda délben, az MTI-nek eljuttatott közleményében.

Az összesítés szerint 2015 óta 208 százalékkal nőttek a lakásárak Magyarországon, de ezzel együtt a magyar ingatlanok árszintje Európában továbbra is a középmezőny alsó régiójában mozog.

Annyiban Magyarország nem lóg ki a sorból, hogy a volt szocialista országokban - Románia kivételével - mindenhol a 138,8 százalékos uniós átlag feletti volt a lakások drágulása az elmúlt hat évben.

Az albérletekért átlagosan 160 ezer forintot kell fizetni havonta, egy belvárosi lakást pedig már 1 millió forint feletti négyzetméteráron lehet megvásárolni Budapesten. Horvátországban, Észtországban és Szerbiában nagyjából a magyarországihoz hasonló áron lehet lakást venni. Az olyan államok fővárosai olcsóbbak csak ennél, mint Románia vagy Görögország.

A Duna House elemzése szerint a közeljövőben is folytatódhat az áremelkedés; a lakáspiac keresletére a legnagyobb bizonytalanságot jelenleg az energiaárak tartós emelkedése jelenti. A növekvő kamatkörnyezet miatt dráguló hitelek és a szigorodó hitelezési folyamatok pedig a finanszírozási oldalon okozhatnak majd nehézséget.

Az Eurostat adatai alapján a bérleti díjak és lakásárak az Európai Unió országaiban átlagosan 1,2, illetve 9,2 százalékkal emelkedtek tavaly a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.