Kimondta a bíróság, hogy folytatólagosan hazudott a Juhász Pétert családon belüli erőszakkal vádoló Ripost

bűnügy
2022 április 20., 11:55
comments 17
Juhász Péter, az Együtt egykori elnöke
photo_camera Juhász Péter, az Együtt egykori elnöke Fotó: botost/444.hu

Majdnem az összes pontban helyt adott a bíróság Juhász Péter keresetének, amiben az egykori politikus beperelte az - Orbán Viktor által minden más KESMA-termékhez hasonlóan később nemzetstratégiai jelentőségűnek minősített - Ripost bulvárlapot, miután az újság visszatérően arról írt, hogy Juhász bántalmazza, fizikai szabadságától megfosztja és kábító hatású anyagokkal terrorizálja gyermekei édesanyját.

Az egyetlen kérés, aminek nem adott helyt a bíróság, a cikkek törlése volt, de ezen túl nyilvános elégtételt és 3 millió forint sérelemdíj megfizetését kérte az alperestől az ítélet, miután megállapította az összes közölt tartalom valótlanságát. Ezt Tóth Balázs, a Helsinki Bizottság jogásza, Juhász ügyvédje mondta el a 444-nek azután, hogy Juhász erről posztolt kedden Facebook-oldalán.

link Forrás

Juhász még a 2018-as választási kampányban terjesztett cikkek miatt fordult a bírósághoz.

Az év február 10-én a Ripost - és honlapja - „A verés és a terror elől menekült el Juhász Péter felesége a három gyerekkel” és „Juhász Péter ismét rátámadt gyermekei megvert édesanyjára” címekkel írt cikkeket arról, hogy a politikus bántalmazza gyermekei édesanyját, elkábította és bezárta őt, begyógyszerezte, és többször rátámadt, volt hogy bezárta a lakásba.

A következő napokban, majd hetekben - egészen a választásokig - ezen állítások közül többet megismételtek, és arról is írtak, hogy Juhász verte, érzelmileg zsarolta, fenyegette, elnyomás alatt tartotta gyermekei anyját, akit megpróbált elrabolni is. Egy márciusi írásban azt is állították, hogy Juhászt élettársa bántalmazás miatt beperelte.

A kártérítés megfizetése mellett a Bíróság arra is kötelezte a Ripostot, hogy „a megjelölt cikkekbe ágyazva, azok címe alatt, azok elérhetőségének idejére, de legalább 30 napig, a cikk-címmel azonos betűmérettel, betűszínnel és betűtípussal írt közleményében «Bocsánatkérés Juhász Péterre vonatkozó valótlanságok miatt» címmel kérjen bocsánatot a Felperestől, amiatt, hogy cikkeiben valótlanul állította és híresztelte, hogy Juhász Péter hozzátartozóját bántalmazta, megverte, lakásba zárta és begyógyszerezte és ezzel megsértette jó hírnévhez és magánélet tiszteletben tartásához való jogát.”

A bíróság helyt adott annak a kérésnek is, hogy a Ripost honlapján 15 napon belül reggel 8 és 10 óra között tegye közzé a jogerős ítélet rendelkező részét azzal együtt, hogy valótlan tények alapján állították be erőszakosnak Juhászt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.