A londoni parlament vizsgálja, hogy Boris Johnson félrevezette-e a képviselőket

külföld
2022 április 21., 16:50
comments 1

Parlamenti vizsgálat indul annak megállapítására, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök félrevezette-e a képviselőket a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt zárlatok idején tartott, a rendőrség által törvénysértőnek minősített összejövetelek ügyében.

photo_camera Fotó: Jessica Taylor/AFP

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt által kezdeményezett vizsgálat elindítását a kormányzó Konzervatív Párt frakciójából a többórás vita után senki sem ellenezte, így az indítványt a londoni alsóház formális szavazás nélkül elfogadta.

Ez azt jelenti, hogy az alsóház illetékes bizottsága a Downing Street-i partik ügyében most is folyó rendőrségi vizsgálat lezárulta után kivizsgálhatja, hogy Johnson félrevezette-e a parlamentet az ezekről az összejövetelekről tett korábbi nyilatkozataival.

A brit kormány által érvényben tartott magatartási szabályok egyértelműen elvárják minden olyan kormánytag lemondását, akiről bebizonyosodik, hogy tudatosan félrevezette a parlamentet.

Boris Johnson a modern brit politikatörténet első olyan, hivatalban lévő brit miniszterelnöke, akit törvénysértés miatt hatósági szankcióval sújtottak, ami miatt elnézést kért, de nem mond le. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.