A londoni parlament vizsgálja, hogy Boris Johnson félrevezette-e a képviselőket

április 21., csütörtök 16:50
1

Parlamenti vizsgálat indul annak megállapítására, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök félrevezette-e a képviselőket a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt zárlatok idején tartott, a rendőrség által törvénysértőnek minősített összejövetelek ügyében.

Fotó: Jessica Taylor/AFP

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt által kezdeményezett vizsgálat elindítását a kormányzó Konzervatív Párt frakciójából a többórás vita után senki sem ellenezte, így az indítványt a londoni alsóház formális szavazás nélkül elfogadta.

Ez azt jelenti, hogy az alsóház illetékes bizottsága a Downing Street-i partik ügyében most is folyó rendőrségi vizsgálat lezárulta után kivizsgálhatja, hogy Johnson félrevezette-e a parlamentet az ezekről az összejövetelekről tett korábbi nyilatkozataival.

A brit kormány által érvényben tartott magatartási szabályok egyértelműen elvárják minden olyan kormánytag lemondását, akiről bebizonyosodik, hogy tudatosan félrevezette a parlamentet.

Boris Johnson a modern brit politikatörténet első olyan, hivatalban lévő brit miniszterelnöke, akit törvénysértés miatt hatósági szankcióval sújtottak, ami miatt elnézést kért, de nem mond le. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt