Az etiópok sorban állnak, hogy önkénteskedjenek Oroszország ukrajnai háborújában

április 21., csütörtök 19:47
12

Kora reggelente sorok alakulnak ki az orosz nagykövetség előtt Etiópia fővárosában, Addisz-Abebában. A közösségi médiában fellelhető pletykák hatására fiatalok és idősek egyaránt érkeznek abban a reményben, hogy Oroszországért harcolhatnak Ukrajnában.

Két hét alatt megsokszorozódott a jelentkezők száma, mondta el két környékbeli lakos a Reutersnek. Kedden a Reuters újságírói több száz férfit láttak regisztrálni az etióp biztonsági erőknél a nagykövetség előtt. Feljegyezték a nevüket és a korábbi katonai szolgálatuk igazolását kérték.

Egy férfi, aki a nagykövetségről jött ki, tolmácson keresztül oroszul szólította meg az önkénteseket, azt mondta, Oroszország egyelőre elegendő erővel rendelkezik, de szükség esetén felveszik velük a kapcsolatot.

Fotó: TIKSA NEGERI/REUTERS

Az orosz nagykövetség nem válaszolt a Reuters kérdéseire a férfi személyazonosságával kapcsolatban, ahogy arra sem, hogy Oroszország küld-e etióp önkénteseket Ukrajnába. Kedden kiadtak egy közleményt, miszerint nem harcosokat toboroznak, a követség előtt megjelent etiópok csak "szolidaritásukat és az Orosz Föderáció iránti támogatásukat” fejezték ki.

Etiópia a háborúban részt vevő valamennyi felet önmérsékletre szólította fel, és nem szavazta meg az ENSZ Közgyűlésének határozatát, ami elítéli az orosz inváziót. Az országban sokan szolidaritásukat fejezték ki Oroszországgal, ami a szovjet korszak óta szoros kapcsolatot ápol Etiópiával.

A közösségi oldalakon a pletykák kétezer dolláros fizetésről és a háború utáni oroszországi munkalehetőségről szólnak. A pletykák azok után jelentek meg, hogy márciusban Vlagyimir Putyin orosz elnök zöld utat adott akár 16 ezer közel-keleti önkéntesnek, akiket az oroszok által támogatott lázadók mellé küldhetnek Ukrajnába harcolni, bár a Reuters nem tudta megerősíteni, hogy bárkit is odaküldtek volna.

"Kész vagyok támogatni az orosz kormányt, és cserébe, ha kikerülök, juttatásokat kapok” – mondta Leta Kibru a Reuters hírügynökségnek a nagykövetség előtt. "Etiópiában egyre nehezebb élni" - mondta a 30 éves utcai árus, aki azt is elmondta, hogy 2018-ban vonult nyugdíjba az etióp hadseregtől, és most ruhákat és mobiltelefonokat árul. “Amire szükségem van, az az, hogy Európában éljek.”

“Nem azért akarok Oroszországba menni, hogy Ukrajnával harcoljak, hanem azért, mert nem profitálok az országomból" - mondta Binyam Woldetsadik, egy 40 éves biztonsági őr, aki elmondása szerint Etiópia és Eritrea 1998-2000-es határháborújában szolgált. "Inkább egy másik ország állampolgára lennék".

Etiópia számos részét konfliktusok sújtják, az éves infláció 30 százalék körül mozog.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt