Megszavazták a Corvinus egyetem teljes belső átalakításának tervét

oktatás
2022 április 21., 09:51
comments 2

Rábólintott a Budapesti Corvinus Egyetem szenátusa az egyetem belső szerkezetének teljes átalakítására – írja az Eduline. A Corvinus keddi szenátusi ülésén négyen tartózkodtak, négyen nemmel, tizenöten pedig igennel szavaztak a tervről, amely szerint a vezetés gyakorlatilag darabjaira szedné, majd újra összerakná az egyetem intézményeit.

A múlt héten írtunk arról, hogy teljes átalakítást jelentett be a Corvinus egyetem vezetése, egyetemi forrásaink szerint az oktatókat felháborította a néhány powerpoint-dián bemutatott terv.

Ahogy Csurgó Dénes kollégám írta, a BCE-n lényegében szétszednék az évtizedek során nagyjából kialakult struktúrákat, és más konfigurációban raknák össze újra. Például a korábban egész karnyi közgazdaság-tudományi területet egy intézetbe vonnák össze, a pénzügyet és a számvitelt két külön intézetbe bontanák, a kommunikációt összevonnák a marketingterülettel, külön stratégiai menedzsment és ellátásilánc-menedzsment intézetet alakítanának ki, és létrehoznának egy fenntarthatósági intézetet „a gazdaságföldrajz, geoökonómia, fenntartható fejlődés, valamint a turizmus szakmai közösségek bázisán”.

Az Eduline azt írja, hogy a Corvinus oldalán közzétett tájékoztató szerint a keddi szenátusi ülésen vita is volt „elsősorban az átalakítás időzítéséről és a kollégáknak a változásokban való bevonódásáról”. De miután az átalakítási javaslat megkapta a szenátus többségének „igen” szavazatát, „aktív két hónapos folyamat elé néz az egyetem közössége”.

Az egyetem szerint az új struktúra nem lesz bebetonozva, az átalakításnak pont az a célja, hogy ha kell, bármikor módosítani lehessen rajta. Azt írják, hogy a koncepció csak az átalakítás főbb kereteit, irányait határozza meg, a struktúrát az új intézményvezetőkkel együtt véglegesítik majd, akiknek „széles körű konzultációt” kell majd folytatniuk az egyetem közösségeivel.

A jelenlegi tizenegy intézet vezetőjének megbízása júliusban jár le, az újonnan létrejövő intézetek vezetőinek pozíciójára pedig már ki is írták a pályázatot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.