Ukrajna azért lobbizik, hogy több orosz gázt szállítsanak Európába a területén keresztül

háború
2022 április 21., 04:44
comments 2

A színfalak mögött azon dolgozik Ukrajna, hogy meggyőzze nyugati szövetségeseit: követeljék Oroszországtól, hogy ne az Északi Áramlat 1-en, hanem az ukrán vezetékeken keresztül szállítsák az orosz földgáz minél nagyobb részét Európába. A Reutersnek nyilatkozó energetikai szakemberek szerint ezzel növelhetnék Kijev befolyását az Oroszországgal való konfliktusban.

A matek egyszerű: ha több gáz megy át Ukrajnán, akkor Moszkva több tranzitdíjat kénytelen fizetni, áttételesen segítve a védekezést, másrészről a vezetékek megtámadása sem merülhet fel.

Az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2.
photo_camera Az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 Grafika: AFP

Az ukrán gázvezetékek üzemeltetői, illetve a Naftohaz gázipari vállalat képviselői múlt heti washingtoni megbeszéléseiken sürgették az amerikaiakat, hogy győzzék meg Németországot és más európai partnereiket az elképzelés befogadásáról.

A Fehér Ház és a német fél részéről nem kívánták hivatalosan kommentálni a Reuters értesüléseit. Szerdán Németország közölte: 2022 végéig leállítja az olajimportot, „majd a gáz következik”, de nem pontosították, ez hogy mikor történhet meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.