Mariupoli áldozatokat rejtő újabb tömegsírt fedeztek fel műholdfelvételeken

külföld
2022 április 22., 19:47

Újabb tömegsírt fedeztek fel egy Mariupolhoz közeli településen. Az amerikai külügyminisztérium által fenntartott Szabadság Rádió újságírói ezúttal a Planet Labs műholdfelvételein azonosítottak tömegsírt a Mariupoltól mindössze 5-6 kilométerre fekvő Vinohradne falu határában. A Szabadság Rádió csütörtökön egy másik Mariupolhoz közeli faluban, a húsz kilométerre levő Manhusban azonosított a műholdfelvételeken egy háromszáz méter hosszú tömegsírt.

Mariupol város előljárói szerint ahogy Manhusban, úgy Vinohradnéban is az orosz tüzérségi bombázások áldozatait temethették el. Vagyim Bojcsenko polgármester és tanácsadója Petro Andrjuscsenko szerint az orosz alakulatok egy ideje begyűjtötték a mariupoli utcákon heverő holttesteket, akiket előbb a városi halottasházakban tároltak, majd a bezacskózott tetemek egy részét mobil krematóriumokban égették el, más részét pedig elszállították a városból. Bojcsenko és Andrjuscsenko szerint az oroszok célja ezzel háborús bűneik eltusolása, azok nyomainak eltüntetése.

A Szabadság Rádió birtokába került felvételeken látható, hogy a 2022. március 17-én érintetlen területeken 2022. március 29-re 38 méter hosszan, négy méter szélességben jelentek meg új sírgödrök. Április 20-ra tovább bővült az új parcella, már 45 méter hosszú és 25 méter széles volt.

Mariupol városát gyakorlatilag porig rombolta az orosz tüzérség és a légierő, alig maradt épület, amit ne lőttek volna szét.
photo_camera Mariupol városát gyakorlatilag porig rombolta az orosz tüzérség és a légierő, alig maradt épület, amit ne lőttek volna szét. Fotó: PAVEL KLIMOV/REUTERS

A vinohradnei tömegsírra a Szabadság Rádió csütörtöki beszámolója után Bojcsenko hívta fel a rádió munkatársainak figyelmét, aki szerint ide Mariupol balparti városrészéből szállíthattak holttesteket. "Itt temethették el azokat, akiket a repülőik és a tüzérségük gyilkolt meg. Amikor március 20. után súlyos harcok robbantak ki a városban, már nem tudtuk begyűjteni halottainkat az utcákról. Előzetes adataink szerint több mint húszezer lakos vesztette életét Mariupolban" - mondta Bojcsenko. (Via Szabadság Rádió)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.