Áder János szerint csak a kampány hevülete szülte a Fertő tó károsításáról szóló cikkeket

környezetvédelem
2022 április 25., 15:11

Csak a kampány hevülete szülte azokat a cikkeket, amelyek szerint „gigantikus beruházás készül a Fertő tónál, természetvédelmi területen zajlik az építkezés, visszafordíthatatlan a károkozás a Fertő tónál”, mondta Áder János a saját podcastjában, amiben Kárpáti Bélával, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával beszélgetett.

A kérdező Áder János és a válaszadó Kárpáti Béla is eléggé egy hullámhosszon voltak, ugyanis Kárpáti Béla rögtön azzal kezdte a válaszadást, amint Áder hagyta szóhoz jutni, hogy kijelentette: nem jár „súlyos környezeti, természetvédelmi érdekek sérelmével” a Fertő tó partjára tervezett beruházás.

Többször írtunk róla, hogy a kormány a környezetvédők, az EU és az UNESCO tiltakozása ellenére tavaly elkezdte Fertőrákos közelében a Fertő Part nevű 45 milliárd forint közpénzből épülő komplexum kialakítását: 34 ezer négyzetmétert építenek be, lesz szálloda, vitorlásklub, sportközpont, ökocentrum, bungalók, motelek és egyebek.

Kárpáti szerint azonban „nem arról van szó, hogy egy ősfás, fantasztikus természeti értékekkel bíró területet akarnak elhódítani és beépíteni, hanem egyrészt korábban már beépített, csak azóta leromlott, leamortizálódott területről van szó. Másrészt pedig mindenféle hulladék lerakására szolgáló területnek a beépítéséről lenne szó.”

A leköszönő köztársasági elnök sem volt híján az érveknek. Kifejtette, hogy:

  • a vizes élőhelyek védelmét szolgáló ramsari egyezménynek megfelel a projekt,
  • a tónak körülbelül a háromnegyede van osztrák oldalon, ahol kilenc nagy üdülőövezet található, és most is folynak építkezések közvetlenül a vízparton,
  • az arányokat tekintve a magyar oldalon sokkal kiterjedtebb a védett terület,
  • illetve a Fertő turisztikai kínálatában a magyar beruházás konkurenciát jelent majd az osztrák oldalon található létesítményeknek.
link Forrás

(via Telex)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.