Egy német tartományi miniszterelnök kizáratná Gerhard Schröder egykori kancellárt az SPD-ből

április 25., hétfő 5:56
8

Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, a CDU-s Hendrik Wüst a német Szociáldemokrata Párt vezetésétől azt követeli, hogy zárják ki soraikból az országot 1998 és 2005 között irányító Gerhard Schrödert. Az alakuló botrányt most a „Korábbi kancellár, aki Putyin embere lett Németországban” című New York Times riport okozta.

Schröder közismerten jó viszonyt ápolt az orosz elnökkel, a német vezetésből való távozása után a Gazprom és a Rosznyefty igazgatótanácsában is szerepet vállalt. Még a háború kitörése után is ellátogatott Moszkvába, a Politico értesülései szerint azért, hogy az orosz-ukrán békéről egyeztessen Vlagyimir Putyinnal.

Gerhard Schröder (b) Dmitrij Medvegyev (j) miniszterelnökkel nevetgél Vlagyimir Putyin 2018-as elnöki beiktatási ceremóniáján. Fotó: YEKATERINA SHTUKINA/AFP

A New York Times mostani cikkében arról beszélt, hogy nincs miért átgondolnia korábbi hozzáállását az orosz vezetéshez,

és bár „hibának” nevezte Oroszország aggresszióját, az energiaszállítások német embargója ellen is szót emelt.

Wüst szerint ez már több a soknál, és az SPD-nek ki kéne zárnia egykori kancellárját a pártból. Egyben az állami juttatások rendszerét is felülvizsgálná a tartományi miniszterelnök, és az ex-kancellároknak csak akkor adna fizetést mandátumuk letelte után, ha más országokból nem kapnak pénzt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt