Életfogytiglanra ítélték Osman Kavala üzletembert Törökországban, a bíróság szerint meg akarta dönteni a kormányt

külföld
2022 április 25., 18:09

Hétfőn Isztambulban életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a török bíróság Osman Kavala üzletembert, a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül. A bíróság megalapozottnak tartotta azt a vádat, hogy tüntetések finanszírozásával próbálta megdönteni a kormányt.

Osman Kavala 2014-ben Brüsszelben.
photo_camera Osman Kavala 2014-ben Brüsszelben. Fotó: Wiktor Dabkowski/AFP

Az ügyet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) és a nyugati országok politikai indíttatásúnak tartják. Kavala ellen három éve kezdődött ez az eljárás, de egy másik is folyamatban van. A férfi közel öt évig úgy ült börtönben, hogy korábban még egyszer sem találták bűnösnek. Tavaly októberben több ország is a szabadon engedésére szólította fel Törökországot, mire a török kormány kiutasított tíz nagykövetet.

A 65 éves Kavalát 2017-ben először a 2013-mas Gezi parki tüntetések szervezésével összefüggésben tartóztatták le. Ugyan a törvényszék 2020 februárjában bizonyítékok hiányában felmentette őt és társait, Kavala ellen néhány órával később a 2016. július 15-i katonai puccskísérlet miatt is per indult.

Kavala korábban az Anadolu Kültür nevű, isztambuli székhelyű kulturális intézet igazgatótanácsának az elnöke volt, török és külföldi értelmiségi körökben ismert, jó hírnévnek örvendő üzletember és filantróp. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.