Oroszország egyre inkább az ukrán vasúti infrastruktúrát támadja

háború
2022 április 25., 19:08

"Hétfőn hat vontatási alállomást semmisítettek meg az orosz erők precíziós, nagy hatótávolságú fegyverekkel ukrán vasútállomások területén, amelyeken keresztül külföldi fegyvereket és haditechnikát szállítottak az ukrán fegyveres erők Donyec-medencei csoportosulásának" - jelentette ki a hétfő esti hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Az állomások és a vasúti infrastruktúra az orosz erők kulcsfontosságú célpontjává váltak Ukrajnában. A vasútvonalaknak mind az utánpótlás szállításában, mind a civilek evakuálásában nagy szerepe van.

Konasenkov szerint a csapások Kraszne, Zdolbuniv, Zsmerinka, Berdicsev, Kovel és Koroszteny vasútállomásokat érték. A tábornok azt mondta, hogy az orosz légierő a nap folyamán 82 ukrán katonai létesítményt támadott, köztük négy parancsnoki állást, két üzemanyagraktárt és 76 olyan területet, ahol élőerő és hadfelszerelés összpontosult. A precíziós, levegőből indított rakéták 27 ukrán katonai létesítmény romboltak le, a légvédelem pedig négy drónt lőtt le.

Makszim Kozickij, a lvivii területi katonai közigazgatás vezetője megerősítette a krasznei vasútállomás vontatási alállomását ért csapás. Az ottani csapásnak nincsenek áldozatai, máshol viszont a jelentések szerint a támadásoknak vannak halottai vagy sebesültjei.

A múlt hónapban a kelet-ukrajnai Kramatorszk városának vasútállomása elleni rakétatámadásban több mint 50 ember, köztük sok menekülő civil vesztette életét. Az állomást közép-európai idő szerint április 8-án 9:30 körül érte a csapás, amikor tömegek "vártak az első vonatra", hogy elmeneküljenek a biztonságosabb közép- és nyugat-ukrajnai régiókba. Mindkét fél szerint Tochka-U rakétákat használtak a kramatorszki támadás során, Oroszország az ukrán fegyveres erőket hibáztatta a támadásért, és fordítva.

A kramatorszki pályaudvarra kilőtt egyik rakétára azt írták oroszul, hogy "a gyerekekért".
photo_camera A kramatorszki pályaudvarra kilőtt egyik rakétára azt írták oroszul, hogy "a gyerekekért". Fotó: HERVE BAR/AFP

Konasenkov összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 141 repülőgépet, 110 helikoptert, 570 drónt, 265 légvédelmi rakétarendszert, 2554 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 283 rakéta-sorozatvetőt, 1104 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2380 különleges katonai járművet veszített. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.