Robbantásos merénylet a dél-pakisztáni Karacsi Egyetem kampuszán

április 26., kedd 19:14

Felrobbant egy furgon a dél-pakisztáni Karacsi Egyetem kampuszán, három kínai állampolgár és a pakisztáni sofőr életét vesztette – mondták el tisztségviselők. Egy negyedik kínai és egy pakisztáni őr megsebesült – tudatta Mohammad Farúk, az egyetem szóvivője.

Egy szélsőséges csoport, a Beludzsisztáni Felszabadítási Hadsereg jelentkezett a támadás elkövetőjeként. Állításuk szerint női öngyilkos merénylő robbantotta fel a járművet. A szélsőségesek többször vettek célba kínai állampolgárokat a múltban.

Gulam Nabi Memon karacsi rendőrfőnök is megerősítette, hogy előzetes vizsgálataik szerint öngyilkos merénylet történt. A biztonsági kamerák felvették, hogy egy burkába öltözött ember odasétál a furgonhoz, ami ezután felrobban.

Fotó: Qaisar Khan/Anadolu Agency via AFP

A kínai áldozatok egyike a helyi Konfuciusz Intézet igazgatója, a többiek nyelvtanárként dolgoztak ott. (A világ minden táján több mint 500 Konfuciusz Intézet működik, amik hivatalosan a kínai nyelv és kultúra népszerűsítésére hivatottak, de több esetben politikai propagandaterjesztés gyanújába kerültek.)

Az ország nyugati részén fekvő Beludzsisztánban régóta tevékenykednek különféle lázadócsoportok, amik több autonómiát vagy teljes függetlenséget követelnek a régiónak.

Pakisztánban kínai munkások ezrei élnek és dolgoznak, többségük az Új Selyemút projektjein, amik célja, hogy összekössék Dél- és Közép-Ázsiát Kínával. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt