Svájc megvétózta, hogy Németország svájci gyártmányú lőszereket exportáljon Ukrajnába a Gepard légvédelmi rendszerekhez

április 26., kedd 17:37
9

Svájc megvétózta a Németország által Ukrajnába küldött Gepard légvédelmi rendszerekben használt svájci gyártmányú lőszerek reexportját – közölte a svájci kormány.

A német Gepard légelhárító harcjármű. Fotó: Michael Mandt/AFP

A svájci gazdasági minisztérium (SECO) megerősítette, hogy megakadályozta, hogy Németország lőszert küldjön a Gepard önjáró légelhárító lövegekhez Ukrajnába – írja a Reuters. A SECO közölte, hogy két kérelmet kapott Németországtól a korábban Svájctól kapott lőszer Ukrajnának való szállítására, de mindkét esetben megtiltották a svájci semlegességre és a svájci hadianyagtörvények kötelező elutasítási kritériumaira hivatkozva.

Az SRF műsorszolgáltató szerint nem világos, hogy Németország milyen lőszert küld Ukrajnának a Gepardokkal együtt a svájci vétó után.

Bár Svájc elfogadta az EU szankcióit Oroszország ukrajnai agressziójának megbüntetésére, kijelentette, hogy a semlegessége nem teszi lehetővé a fegyverek biztosítását konfliktusövezetekben, és a múlt hónapban elutasította Lengyelország fegyverkérését is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt