Az MIT mérnökei kifejlesztettek egy papírvékony hangszórót

TUDOMÁNY
2022 április 27., 20:11

A csapat által bemutatott tenyérméretű hangszóró, amely körülbelül annyit nyom, mint egy tízcentes, kiváló minőségű hangot képes előállítani, függetlenül attól, hogy milyen felületre rögzítik.

A mérnökök egy egyszerű gyártási technikát fejlesztettek ki, amely csupán három lépésből áll. Ezzel a technikával akár olyan nagy méretű hangszóró fóliát tudnak készíteni, amivel egy autó belsejét vagy egy szobát is be lehet borítani.

Ilyen módon a papírvékony hangszóró aktív zajszűrést biztosíthatna zajos környezetben, például egy repülőgép pilótafülkéjében, azáltal, hogy azonos amplitúdójú, de ellentétes fázisú hangot generál. A két hanghullám kioltja egymást. A rugalmas eszköz felhasználható lenne a szórakoztatáshoz is, például háromdimenziós hangzást biztosítva egy színházban. Mivel könnyű, és a működéséhez ilyen kevés energiára van szükség, az eszköz jól alkalmazható lenne olyan okos eszközökön, ahol az akkumulátor élettartama korlátozott.(MIT News Office)

Az eszközről készült videót itt lehet megnézni:

link Forrás
Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.