Budapesten nemsokára ötezer forintos bírság jár majd a széthagyott bérrollerekért, biciklikért

belföld
2022 április 27., 13:37
comments 6

Ötezer forintos bírságot szabhatnak ki nyártól Budapest több belső kerületében a nem kijelölt helyeken leparkolt mikromobilitási eszközök, így a kölcsönzött kerékpárok, elektromos rollerek után - írja a Telex a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntésére hivatkozva.

Az V., VI., VII. és VIII. kerület egyes belső területeire eső fővárosi tulajdonú területeken június 1-jén lép hatályba a rendelet,

míg egyes más területeken 2022. július 1-jén, illetve 2022. október 1-jén vezetik be.

A képviselők a Karácsony Gergely főpolgármester által jegyzett előterjesztést 27 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadták el.

A közterület-használati rendelet módosításával lehetővé válik, hogy a budapesti önkormányzatok szerződést kössenek a roller- és kerékpármegosztó szolgáltatókkal a mikromobilitási pontok használatáról. A terv szerint a szolgáltatók járművenként évente 500-800 forintot fizetnének. Ezért cserébe a főváros hét belső kerületében kialakított mintegy 500-600 közösségi parkoló épül, amelyekben nagyjából elférne a jelenlegi közroller- és közbringaflotta.

A szabályozás szerint a bringákat és a rollereket csak ezeken a kijelölt helyeken lehet majd letenni, ha mégsem történne így, akkor 5000 forintos bírsággal számolhat a szolgáltató, amit azonban továbbháríthat az ügyfelére. Ezután remélhetőleg majd nem lesz szükség olyan Instagram-oldalakra, mint amilyen ez.

Aszfaltra festett zöld csíkkal kerítik majd el a rollerparkolókat. Ha a járművet a felhasználók az elkerített részen kívüli 5 méteres zónán túl rakják le, és akadályozza a közlekedést, akkor szintén büntetésre számíthatnak. A parkolókat a BKK szakemberei figyelhetik a GPS-es szolgáltatás-menedzsment rendszeren keresztül, a bírságot pedig az odairányított közterület-felügyelők szabhatják ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.