Heger: Szlovákia felkészült arra, hogy a Gazprom elzárja a gázt

április 27., szerda 8:00
1

A szomszédos Lengyelországba ma reggeltől Oroszország nem szállít gázt. Ez a lépés megbízhatatlan partnerré tette Oroszországot - fogalmazott Eduard Heger szlovák miniszterelnök az Új Szó cikke szerint.

A szlovák gáziparnak már hosszú ideje az orosz Gazprom céggel van szerződése. A gázt euróban fogja kifizetni az ország. Az előírt szabályok értelmében – tette hozzá Heger.

Bár felvetődött a kérdés, mit fog Szlovákia tenni, ha Oroszország elzárja a gázt, Heger szerint az ország fel van készülve erre az eshetőségre. „Oroszország nem fogja tönkretenni a nyugati egységet“ – mondta Heger.

Fotó: GEORGE VITSARAS/SOOC via AFP

A 444 is megírta, hogy a szlovák állami földgázipari vállalat (SPP) euróban fog fizetni a földgázért az orosz nemzeti banknak, amely az összeget átváltja rubelre, és ezt a már rubelben számított vételárat utalják át az orosz Gazpromnak. Richard Sulík gazdasági miniszter szerint Szlovákia minden lehetséges lépést megtesz annak érdekében, hogy az ország a lehető leghamarabb függetlenné váljon az Oroszországból érkező földgáz- és kőolajimporttól, de ez nem megy egyik napról a másikra.

Az pedig ma lett teljesen világos, hogy Magyarország úgy fizet a gázért, ahogy Putyin elrendelte.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt