Többmilliárd eurós lakossági segélycsomagot jelentett be a német kormány

gazdaság
2022 április 27., 14:57

Egyszeri, többmilliárd eurós lakossági segélycsomagról döntött a német szövetségi kormány szerda reggel. Az intézkedésre az energiaárak gyors növekedése miatt volt szükség. A speciális szabályozás szerint

  • a következő három hónapra lecsökkentik az üzemanyagokra kivetett energiaadót.
  • A jövedelemadó-köteles munkavállalók egyszeri, bruttó 300 eurós (nagyjából 113 700 forintos) átalányösszeget kapnak a magas energiaköltségek kompenzálására. Csak erre az intézkedésre a pénzügyminisztérium becslése szerint 10,4 milliárd eurót fognak elkölteni.
  • Júniustól három hónapon keresztül 9 eurót kell fizetni a helyi és regionális közlekedésben használható havibérletért.
  • A gyermek után járó pótlékot gyermekenként egyszeri alkalommal 100 euróval (nagyjából 37 900 forinttal) emelik meg.

A segélycsomag egy közel 40 milliárd eurós költségvetési kiegészítés része. Az Ukrajnából érkező menekültek befogadásának költségeire és a gazdasági segélyekre további 5 milliárd eurót szánnak, a humanitárius segélyekre pedig 1,45 milliárd eurót fordítanak.

(Spiegel via RTL.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.