Perceken múlt, hogy az oroszok megtalálják Zelenszkijt a háború első napján

háború
április 29., 5:16
comments 8

Feleségével és gyerekeivel húzódott menedékbe Volodimir Zelenszkij az ukrajnai háború első óráiban. Míg a katonák az utcán harcoltak, az elnöki hivatal munkatársai igyekeztek elbarikádozni az épületet bármivel, ami a kezükbe akadt, írja Simon Shuster, a Time magazin riportere, miután áprilisban két hetet töltött Zelenszkij közvetlen környezetében.

A cikk szerint a hadsereg aznap este arról tájékoztatta Zelenszkijt, hogy orosz ejtőernyős csapatok érkeztek Kijevbe a likvidálása érdekében: céljuk, hogy megöljék vagy elfogják őt a családjával együtt. Amikor lövöldözés kezdődött a kormányzati negyedben, az őrök lekapcsolták odabent a villanyt, majd golyóálló mellénnyel és fegyverekkel szerelték fel az elnököt és tucatnyi segítőjét, bár többségüknek fogalmuk sem volt, hogyan kell egyáltalán lőni.

Olekszij Aresztovics elnöki tanácsadó szerint az oroszok kétszer próbálták megrohamozni a hivatalt. Mint azóta tudjuk, az Egyesült Államok felajánlotta, hogy kimenekíti Zelenszkijt Lengyelországba, mire az elnök azt mondta: lőszerre van szüksége, nem fuvarra.

Az ukrán elnök azt mondja, rengeteget öregedett az elmúlt két hónapban: az emberek halála, az orosz katonák kegyetlenkedése olyan tudással vértezte fel, amire soha sem vágyott. „Az emberek az Instagramon, a közösségi médiában látják ezt a háborút. Ha elegük van, odébb görgetnek.”

photo_camera Volodimir Zelenszkij április 26-án, két hónappal a háború kezdete után Fotó: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt