Erőszakba torkolltak a május elsejei tüntetések Párizsban is

külföldi
2022 május 01., 19:10

Franciaország-szerte ezrek vonultak ki a május elsejei tüntetésekre, ahol a fizetések emelését követelték, és a nemrég újraválasztott Emmanuel Macron államfő tervezett nyugdíjreformja ellen tiltakoztak.

A tüntetések a legtöbb helyen békések voltak, csak a fővárosban, Párizsban szabadultak el az indulatok. Itt a rendőrség könnygázzal oszlatta a feketébe öltözött, üzleteket fosztogató, kormányellenes anarchisták tömegét. A belügyminiszter közlése szerint vasárnap estig 29 embert állítottak elő.

photo_camera Fotó: NOEMIE COISSAC/Hans Lucas via AFP

A tüntetők és a rendőrök a párizsi belvárosban, a République és a Nation téren csaptak össze. Az úgynevezett Fekete Blokk anarchistái kifosztották a McDonald's egyik éttermét, és feldúlták több ingatlanközvetítő cég irodáját, ablakokat törtek be, szemeteseket gyújtottak fel. A rendőrség szerint a tüntetők a lángokat megfékezni próbáló tűzoltókat is megtámadták.

photo_camera Fotó: SERGE TENANI/Hans Lucas via AFP

A hatóságok szerint 250 tüntetést szerveztek a francia nagyvárosokban. A fővárosban a szakszervezetek menetéhez baloldali politikusok és környezetvédő aktivisták is csatlakoztak.

A tüntetések transzparensein többek között a „Nyugdíjba vonulás még az artrózis előtt”, „60 évesen nyugdíjba, árakat befagyasztani” és „Macron, mondjon le!” feliratok voltak olvashatók. Ezek arra a tervezetre utalnak, miszerint Macron 62 évről 65 évre emelné a nyugdíjkorhatárt. Vasárnap több országban is voltak tüntetések, Isztambulban több mint száz embert vettek őrizetbe a hatóságok, mert illegálisan vonultak az utcára. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.