Azzal fenyegeti az orosz köztévé a briteket, hogy tenger alatti atomrobbanással radioaktív cunamit küldenek rájuk

külföld
május 2., 9:19
comments 44

Azzal fenyegetőznek az orosz köztévé adásában, hogy az ukrán háborúban markánsan állást foglaló Nagy-Britanniát egy állítólagos szuperfegyver, egy atommeghajtású atomtorpedó segítségével fogják - szó szerint - lemosni a Föld színéről. A propagandaszöveg szerint, aminek nincs semmiféle bizonyítható valóságalapja, az orosz "cunamibomba" akár 500 méter magasságú hullámokat keltve törölné le a civilizációt a Brit-szigetekről.

A megfélemlítőnek szánt animációval megtámogatott fenyegetés lényege, hogy bármikor bevethetik a Poszeidónt. Ez elvileg egy tengeralattjáróról indítható, külsőleg gigantikus torpedóra emlékeztető, ám teljes újszerű szuperfegyver, amit tengerparti nagyvárosok polgári lakosságának tömeges elpusztítására eszeltek ki az orosz hadmérnökök - már ha nem puszta vetítés az egész.

A Poszeidón - elvileg - olyan torpedószerűség, vagyis inkább nagy, ember irányította tengeralattjáróról indított automata mini-tengeralattjáró (24 méter hosszú és 2 méter átmérőjű), aminek saját nukleáris hajtóműve van, vagyis szinte korlátlan távolságból elindítható. Egy kilométeres mélységben közelíti meg a célpontját, sokkal nagyobb sebességgel, mint bármilyen létező vízalatti harci jármű vagy lövedék, hogy ott - még a víz alatt - felrobbantsa az akár 100 megatonnát elérő atomtöltetét.

A robbanás elvileg pusztító radioaktív cunamival árasztja el a célpontot. Főként erre tervezték, illetve anyahajó-flották leradírozására. A cél az volt, hogy az egyre fejlettebb amerikai légvédelmi és rakétaelhárító rendszerek ellenére az oroszok atomcsapással tudják fenyegetni Amerikát.

A Poszeidón létezéséről 2015-ben értesült a világ, amikor az orosz állami tévében “véletlenül” bejátszottak egy róla szóló blokkot. A fegyver hivatalosan fejlesztés alatt áll, Vlagymir Putyin 2018-ben említette meg először a hadrendbe állítani tervezett orosz szuperfegyverek sorában, de független forrás még azt sem igazolta, hogy akár prototípus formájában valóban létezik-e, és tényleg végeztek-e vele próbarobbantásokat az elmúlt néhány évben, ahogyan azt az orosz fél állítja.

Az biztos, hogy ha maga a szupertorpedó prototípusként létezne is, hadrendbe állítani még a műfajhoz képest is drága és hosszadalmas folyamat lenne, mivel vagy direkte erre tervezett új tengeralattjárókat kellene gyártani hozzá, vagy a létezőket kéne igen erősen átalakítani. A Poszeidónról vad, ellenőrizetlen és egymásnak ellentmondó információk keringenek évek óta, a töltet mérete például 100 és 2 megatonna között ingadozik. Előbbi kétszer akkora, mint a Földön valaha felrobbantott legnagyobb atomtöltet.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt