Nem mondta Brüsszelben a magyar kormány, hogy az MVM rubelben fizetne

eu
2022 május 02., 18:47
comments 9

Hétfő délután rendkívüli tárgyalásra hívták össze az energetikáért felelős EU-s minisztereket Brüsszelbe. A találkozót azért szervezték, mert a múlt héten a Gazprom leállította a földgáz szállítását lengyel és bolgár vevőinek, miután a két ország állami vállalatai nem voltak hajlandók úgy fizetni, ahogy azt Vlagyimir Putyin orosz elnök március utolsó napján elrendelte. Erről itt írtunk részletesen.

A helyzet elég zavaros. Putyin elvben azt írta elő, hogy az EU-s vevők ezentúl rubelben fizessenek, de a valóságban nem rubelben kell fizetni, hanem továbbra is euróban és dollárban, csak felhatalmazást kell adniuk a vevőknek, hogy a letett összeget a Gazprombank átválthatja rubelbe.

A mostani találkozót azért hívták össze, hogy lehetőség szerint az EU-s vásárlók egyformán viselkedjenek, azaz ne legyenek olyanok, akik teljesítik az oroszok igényét. Az Európai Bizottság szerint a lengyel és bolgár példát kellene követnie az összes európai vevőnek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.