Nem mondta Brüsszelben a magyar kormány, hogy az MVM rubelben fizetne

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
május 2., hétfő 18:47
9

Hétfő délután rendkívüli tárgyalásra hívták össze az energetikáért felelős EU-s minisztereket Brüsszelbe. A találkozót azért szervezték, mert a múlt héten a Gazprom leállította a földgáz szállítását lengyel és bolgár vevőinek, miután a két ország állami vállalatai nem voltak hajlandók úgy fizetni, ahogy azt Vlagyimir Putyin orosz elnök március utolsó napján elrendelte. Erről itt írtunk részletesen.

A helyzet elég zavaros. Putyin elvben azt írta elő, hogy az EU-s vevők ezentúl rubelben fizessenek, de a valóságban nem rubelben kell fizetni, hanem továbbra is euróban és dollárban, csak felhatalmazást kell adniuk a vevőknek, hogy a letett összeget a Gazprombank átválthatja rubelbe.

A mostani találkozót azért hívták össze, hogy lehetőség szerint az EU-s vásárlók egyformán viselkedjenek, azaz ne legyenek olyanok, akik teljesítik az oroszok igényét. Az Európai Bizottság szerint a lengyel és bolgár példát kellene követnie az összes európai vevőnek.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt