Joe Biden: Meg kell védeni az abortuszhoz való jogot a novemberi félidős választásokon

május 3., kedd 15:04
3

Joe Biden amerikai elnök arra kérte az amerikai választókat, hogy „védjék meg az abortuszhoz való alapvető emberi jogot” a novemberi félidős kongresszusi választásokon, ha az amerikai legfelsőbb bíróság időközben eltörölné a művi terhességmegszakítást legalizáló 1973-as ítéletét.

Joe Biden beszédet mond Washington D. C.-ben 2021. július 4-én. Fotó: Andrew Caballero-Reynolds/AFP

A Politico hétfőn hozta nyilvánosságra a Washingtonban alkotmánybíróságként működő legfelsőbb bíróság egyik tagjának, Samuel Alito bírónak a nem nyilvános, de kiszivárgott 98 oldalas véleményét, amiben az abortuszhoz való általános jog eltörlése mellett érvel.

A demokrata párti Joe Biden azt mondta: „a törvényeink stabilitása megköveteli”, hogy a legfelsőbb bíróság ne törölje el az 1973-as „Roe kontra Wade”-perben hozott, jogi precedenst jelentő korábbi ítéletét, és ő maga azon fog dolgozni, hogy az abortuszhoz való jogot külön szövetségi jogszabályban kodifikálja az amerikai kongresszus.

Joe Biden azt mondta, a hivatala egyelőre nem tudott megbizonyosodni a kiszivárgott dokumentum valódiságáról, de a kormányzat próbál minden lehetőségre felkészülni, ami a hivatalos és végleges bírósági döntést illeti. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt