A Mount Everesten, 8800 méteres magasságban állítottak fel meteorológiai állomást a kínaiak

TUDOMÁNY
2022 május 04., 07:30

A Mount Everesten, 8800 méteres magasságban állítottak fel automata meteorológiai állomást kínai tudósok. A kínai-nepáli határon magasodó hegyen elhelyezett állomás a legnagyobb magasságban működő automata meteorológiai mérőállomás lesz.

Korábban a Mount Everest déli oldalán, 8430 méteren működött a legmagasabban elhelyezett meteorológiai adatokat szolgáltató állomás, amit 2019-ben brit és amerikai tudósok állítottak fel - emlékeztet a Kínai Tudományos Akadémia Tibeti-fennsík Kutatóintézetének (ITP) közleménye.

Az új létesítménnyel együtt a Mount Everesten nyolc magassági meteorológiai állomást állítottak fel a kínai tudományos expedíció keretében. Csao Hua-piao, az ITP kutatója elmondta, hogy a kapott meteorológiai adatokat a tudományos kutatásban tudják felhasználni, de a hegymászók számára is fontos információkat nyújtanak.

A Mount Everestre indított nagyszabású tudományos expedíció Kína második tudományos kutatási felmérésének része a Csinghaj-Tibet-fennsíkon. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.