Katasztrofális hírszerzői munka miatt dőlt be az eredeti orosz haditerv – állítja a brit védelmi vezérkar főnöke

háború
2022 május 04., 06:07
comments 17
Tony Radakin 2022. március 29-én, egy brit kormányülés után a Downing Streeten
photo_camera Tony Radakin 2022. március 29-én, egy brit kormányülés után a Downing Streeten Fotó: RASID NECATI ASLIM/Anadolu Agency via AFP

A brit fegyveres erők vezetője szerint Vlagyimir Putyin elnök nem érte el az ukrajnai orosz katonai invázió eredeti céljait, és elégtelen katonai stratégiája miatt azonnal kénytelen volt újratervezni haditervét.

Tony Radakin admirális a Londonban tartott vezérkari tanácsi csúcstalálkozón nyilatkozott a Wall Street Journalnak, és arról beszélt, mennyire meglepte az oroszok kudarcos hadjárata, ami

„rossz hírszerzői munkával kezdődött, és katasztrofális eredményekhez vezetett.”

A brit védelmi vezérkar főnöke szerint Putyin személyesen irányította a stratégiát; a döntések szerinte legalábbis egy autokrata vezetőre utalnak, aki egyre inkább elszigetelődik. Az admirális úgy látja: az orosz hadvezetés egyre rosszabb döntéseket hoz, egyre kevésbé képes reálisan felmérni katonai pozícióit.

Oroszország arra számított, hogy képes lesz megszállni Ukrajnát, napok alatt elfoglalni városokat, és 30 nap alatt átvenni az ország irányítását. Az admirális szerint az elégtelen hírszerzői tevékenység mellett az arrogancia volt a másik oka az első hetek orosz kudarcainak.

A britek sokkal összeszedetettebb támadásra számítottak Oroszország részéről, miközben az orosz sereg láthatóan nehezen tudja összehangolni fegyveres erőinek ágait.

A vezérkari főnök példaként említette, hogy az oroszok képtelenek voltak érdemben blokkolni az ukrán kommunikációs hálózatokat, légi fölényt kiharcolni és dinamikus tengeri vagy szárazföldi akciókat végrehajtani. Radakin szerint egyértelműen a taktikai vereség jele, hogy a kelet-ukrajnai Donbasz régióra voltak kénytelenek áthelyezni a hadjárat fókuszát.

Az admirális ugyanitt méltatta az ukrán erők bátorságát és leleményességét, és megjegyezte, hogy a NATO soha nem volt erősebb, mint most.

„Az az elképzelés, hogy az ukrán nép önként Oroszország felé orientálódna, ma már végképp abszurdnak tűnik” - tette hozzá a vezérkari főnök. (Wall Street Journal)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.