Peszkov: Semmi nem lesz május 9-én

háború
2022 május 04., 11:41
comments 29
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője 2022. február 18-án.
photo_camera Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője 2022. február 18-án. Fotó: Szergej Gunejev/Sputnik via AFP

A Kreml szerdán visszautasította azokat a találgatásokat, melyek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy május 9-én – a Szovjetunió második világháborús győzelmének emléknapján – „formálisan” is hadat üzen Ukrajnának, és totális nemzeti mozgósítást hirdet.

Putyin idáig „különleges katonai műveletnek”, nem pedig háborúnak minősítette Oroszország ukrajnai akcióit, és nyugati politikusok, valamint Oroszország-szakértők azt találgatták, hogy jövő hétfőn nagyszabású bejelentésre készülhet. A nyílt hadüzenettől a győzelem kinyilvánításáig sokféle opcióról szóltak hírek.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra a felvetésre, hogy Putyin május 9-én hadat üzen Ukrajnának, kihirdeti a háborút és totális mozgósításba kezd, azt mondta: „Erre nincs esély. Ez badarság”. Egy nappal korábban Szergej Lavrov külügyminiszter is hasonlóképpen fogalmazott.

A május 9-i győzelem napja – a náci Németország legyőzése – Oroszországban az egyik legfontosabb nemzeti emlékünnep. Becslések szerint 27 millió szovjet állampolgár halt meg az 1941-45-ös háborúban.

Orbán Viktor is emlegette ezt a dátumot, legalábbis Ferenc pápa szerint. A Szentatya kedden azt nyilatkozta, a magyar miniszterelnök szerint az oroszok terve az, hogy május 9-én befejezik a háborút. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.