A háború elől menekülő ukránok pörgették fel a hazai turizmust márciusban

gazdaság
2022 május 05., 11:49

A KSH ma publikált adataiból az látszik, hogy márciusban ugyan szinte eltűntek az orosz vendégek Magyarországról, de helyettük az ukrajnai menekülők pörgették a hazai turizmust. A konkrét számok a következők: márciusban mindössze 6,4 ezer orosz vendégéjszakát regisztráltak a hazai kereskedelmi szálláshelyeken, ez békés időszakban bőven 50 ezer fölött szokott lenni ebben az időszakban. Ellenben 135,4 ezer ukrán vendégéjszaka jelent meg a statisztikában, ami viszont bő 100 ezerrel több a szokásosnál. Az orosz-ukrán háború február 24-én tört ki, március elején már napi szinten csaknem tízezer ukrajnai menekülő érkezett az országba, de a tudósítások szerint csak néhány napot maradtak az országban.

A 444 is írt arról március elején, hogy alapvetően a szerencsén vagy a véletlenen múlik, hogy a menekülők egy törökbálinti művelődési házban vagy egy ötcsillagos szállodában kötnek ki. "Akinek szerencséje van, az éppen egy olyan buszra kerül, ami a herceghalmi Abacus Hotelbe tart. A nemrég felújított szállodát forródrót köti össze a katasztrófavédelemmel, 80-90 embert szállásoltak el és napi 3 étkezést biztosítanak számukra ingyen" - írtuk. A szálloda költségeit az állam utólag kárpótolja, Pest megyében több ilyen hotelről lehet tudni Zsámbéktől Szigetszentmiklósig. Számos olyan hostel is volt márciusban Budapesten, ahol nem ingyen laktak az ukrajnai háború elől Magyarországra érkezők, hanem kedvezményes áron tudtak szobát foglalni maguknak.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A KSH számai szerint márciusban összesen 277 ezer vendég érkezett, az éjszakák 87 százalékát pedig szállodában töltötték, ez nyolcszoros bővülés 2021 márciusához képest, amikor gyakorlatilag minden zárva volt a járvány miatt. A legnépszerűbb turisztikai régió Budapest és környéke lett, ahol a külföldivendég-éjszakák kétharmadát regisztrálták. Ez pedig meglátszik a szállodák árbevételén is: a februári 5,9 milliárd forintos forgalom márciusra 9,4 milliárd forintra ugrott, és bár márciusban a kedvezőbb járványhelyzet miatt már Nyugat-Európából is több turista érkezett, ezt a jelentős növekedést csak az ukrajnai menekülők okozhatták, mert ekkora infláció azért nem volt a szektorban.

Még egy dolog egyre biztosabban állítható: bár a kormány szerint remekül sikerült a járvány utáni gazdasági újraindulás, ez a számok alapján nem így tűnik, ugyanis márciusban is csak 719 szálloda volt nyitva. Ez a szám 2019 márciusában még 945 volt, vagyis mintegy 220 szálloda tűnt el a piacról. A panziók számában hasonló lemorzsolódást lehet látni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.