A Mazsihisz elnöke felháborítónak és visszataszítónak tartja Lavrov kijelentését, hogy Hitler zsidó lett volna

háború
2022 május 05., 16:45
comments 6

Levélben reagált Szergej Lavrov hitlerezésére Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke. Azt írta Arnoldovics Sztaniszlavov budapesti orosz nagykövetnek: „Mély szomorúsággal hallottuk Lavrov külügyminiszter úr szavait, amelyekben Adolf Hitler vélt zsidó származásáról és a zsidók antiszemitizmusáról beszélt.”

Heisler András az állításokat a zsidó közösség nevében felháborítónak és visszataszítónak tartja, és úgy fogalmaz, hogy „a náci vezető állítólagos zsidósága – amely minden alapot nélkülöz – az interneten terjedő legrosszabb összeesküvés-elméletek egyike”.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke
photo_camera Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Lavrov vasárnap egy olasz televíziónak adott interjúban azt mondta: az a tény, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök zsidó, nem negligálják a náci elemeket az országában, és ezt azzal az állítással igyekezett alátámasztani, hogy Adolf Hitlerben is „zsidó vér volt”. A kijelentésén Izrael és az oroszországi főrabbi is felháborodott. (Via HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.