Felfüggesztett börtönre ítélték Álmosd ex-polgármesterét, aki önkormányzati pénzből vett magának bojlert és háztartási gépeket

bűnügy
2022 május 05., 14:40
comments 3

A Debreceni Törvényszék 2022. május 5-én másodfokon jogerős ítéletet hozott abban a büntetőügyben, amelynek egyik vádlottja Álmosd korábbi polgármestere, a kezdetben fideszes Köteles István, míg a másik vádlott a település volt jegyzője. A bíróság Köteles büntetését 1 év 5 hónapról 2 év börtönbüntetésre súlyosbította, és annak végrehajtását 3 év 6 hónap helyett 4 év próbaidőre felfüggesztette, emellett több mint négy és félmillió forintos összegnyi vagyonelkobzással is sújtották.

A volt polgármester által elkövetett bűncselekmények minősítését részben megváltoztatta a bíróság. A folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette helyett a törvényszék hűtlen kezelés vétségének minősítette az esetet, amikor a vádlott magának jutalmat utaltatott ki (bruttó 448.726 forintot) a jegyző közreműködésével, önkormányzati testületi döntés nélkül.

A bíróság folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettévé minősítette át azokat az eseteket, amikor a polgármester a meg nem tartott, vagy nem az önkormányzat által finanszírozott rendezvényekhez, illetve tárgyi eszközök vásárlásához előlegeket vett át, amelyeket rábízásukat követően eltulajdonított, így azokkal szabályszerűen elszámolni nem tudott. Került így az otthonába az önkormányzat pénzén vásárolt LCD televízió, konyhai robotgép, gőzölős vasaló, blu-ray lejátszó és bojler is. Minősítő körülménynek találták az üzletszerűséget, ezért is súlyosbított a törvényszék az ítéleten.

A volt jegyző, Cs.L. esetében a törvényszék nem változtatott az elsőfokú bíróság döntésén, a rá kiszabott 456.000 forint pénzbüntetés jogerőre emelkedett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.