Szijjártó Péter szerint „egyértelműen meg tudjuk különböztetni”, hogy ki a támadó, és ki a megtámadott

háború
2022 május 05., 13:54
comments 8

Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön Varsóban kijelentette, Magyarország Ukrajna mellett áll, és támogatja az ország szuverenitását.

„Teljesen egyértelműen meg tudjuk különböztetni, hogy ki az, aki támadó, és ki az, aki megtámadott. Elítéljük a katonai agressziót Oroszország részéről, és elítéljük az emberi jogok súlyos megsértését, továbbá sürgetjük az elkövetett háborús bűnök azonnali feltárását”

- mondta a miniszter a Lengyelország és Svédország által szervezett, Ukrajna megsegítését célzó donorkonferencián.

Ez már csak azért is érdekes, mert a kormánypárti médiából ömlik az orosz propaganda, Orbán Viktornak a bucsai mészárlást is napokba telt elítélni, és a magyar kormány egyfolytában sértegeti az ukrán vezetést és nagykövetet. Ennek eredményeképp a magyarok sem valami szolidárisak.

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere
photo_camera Szijjártó Péter külügyminiszter Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A konferencián a miniszter arról beszélt, hogy Magyarország 37 millió euró értékben kínál segítséget Ukrajnának. Részt vennének egy iskola és kórház újraépítésében Kijev térségében, vagy ahol Ukrajna szeretné, illetve Magyarország mobilotthonokat biztosít az Ukrajna nyugati részébe érkező menekülteknek. Ezer ösztöndíjas helyet adnak az Ukrajnából érkező diákoknak, hogy folytathassák egyetemi tanulmányaikat. Sebesült ukrán katonáknak biztosítanak ellátást magyar kórházakban számbeli korlátozás nélkül, illetve lehetővé teszik 130 ezer gyermek ellátását speciális kórházakban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.