Előretört a Munkáspárt az angliai helyhatósági választásokon

külföld
2022 május 06., 16:11

Több kulcsfontosságú térségben, köztük hagyományosan konzervatív vezetésű londoni kerületekben jelentősen előretört az ellenzék - írja az MTI.

Csütörtökön az Egyesült Királyság egészében helyhatósági választásokat tartottak. Angliában 146 tanács - köztük mind a 32 londoni kerület - több mint négyezer képviselői helyéért versengtek a jelöltek.

A péntek délutánig feldolgozott részeredmények alapján a legnagyobb országos ellenzéki erő, a Munkáspárt több más tanács mellett elhódította a kormányzó Konzervatív Párttól a londoni kormányzati negyedet és a brit parlamentet magában foglaló Westminster kerületet is.Ez a tanácsi választókörzet jelenlegi formájában 1964 óta létezik, és azóta mindig a konzervatívok voltak itt többségben.

Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője feleségével, Victoriával, miután leadták a szavazatukat Londonban.
photo_camera Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője feleségével, Victoriával, miután leadták a szavazatukat Londonban. Fotó: DANIEL LEAL/AFP

A Munkáspárt többségbe került olyan, eddig szintén konzervatív erősségeknek számító, politikailag kiemelkedő jelentőségű londoni kerületekben is, mint Wandsworth és Barnet. Anglia egészében - ahol a 146 tanács közül 107-nek a választási eredménye vált ismertté péntek délutánig - a Munkáspárt 48-cal növelte választott tanácsi képviselőinek számát, a konzervatívok ugyanakkor 183 tanácsi mandátumot elvesztettek.

Jól szerepeltek a Liberális Demokraták is: a harmadik legnagyobb brit parlamenti párt tanácsnokainak száma 79-cel nőtt. A Zöldeknek 35-tel több képviselőjük lesz a helyi angliai tanácsokban, mint eddig.

Boris Johnson miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezetője pénteken a BBC közszolgálati televíziónak nyilatkozva elismerte, hogy a konzervatívok „nehéz választási éjszakán” vannak túl, és kijelentette, hogy vállalja a felelősséget az eredményért.

Boris Johnson brit miniszterelnök Dilyn nevű kutyájával ment el szavazni.
photo_camera Boris Johnson brit miniszterelnök Dilyn nevű kutyájával ment el szavazni. Fotó: WIKTOR SZYMANOWICZ/Anadolu Agency via AFP

Ez volt a legfontosabb választás a 2019-es országos parlamenti választások óta, amelyen a Konzervatív Párt negyven éve nem látott, nagy arányú győzelmet aratott, és 80 fős - a brit parlamenti rendszerben rendkívül kényelmesnek számító - alsóházi többséggel alakíthatott új kormányt.

Johnson és a Konzervatív Párt népszerűségét azóta azonban alaposan kikezdte a közkeletűen partygate-nek nevezett botrány. Ennek előzményeként az év elején kiderült, hogy a kormányfő hivatalában a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt szigorú korlátozások idején több kerti partit, társasági összejövetelt is tartottak Johnson részvételével.

A Scotland Yard e partik miatt áprilisban pénzbírságot rótt ki Boris Johnsonra és feleségére, Carrie Johnsonra, valamint Rishi Sunak pénzügyminiszterre. Johnson a modern brit politikatörténetben az első olyan, hivatalban lévő brit miniszterelnök, akit törvénysértés miatt hatósági szankcióval sújtottak.Az ellenzék a botrány kirobbanása óta folyamatosan Johnson lemondását követeli, és médiaértesülések szerint a londoni parlament alsóházi konzervatív frakciójának tagjai közül is egyre többen szeretnének bizalmi szavazást a miniszterelnök ellen. Boris Johnson azonban pénteken is határozottan leszögezte, hogy nem mond le.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.