Húsz gyanúsítottja van a minisztériumi pályázatos vesztegetési ügynek

bűnügy
2022 május 06., 09:38
comments 5

Ez idáig húsz embert hallgattak ki gyanúsítottként abban a minisztériumi vesztegetési ügyben, amiben kormányzati tisztviselők "jogtalan előnyért cserébe pályázatíróknak, illetve cégvezetőknek segítettek abban, hogy támogatási kérelmeik sikeresek legyenek, illetve az azokkal kapcsolatban indított ellenőrzések kedvezően végződjenek a pályázók számára," derül ki Polt Péter tájékoztatásából, amit Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kérdéseire válaszul írt. A legfőbb ügyész szerint

a gyanúsítottak közül 12 valamilyen cég képviselője, heten pedig jelenlegi vagy volt minisztériumi tisztviselők.

Az érintett szervek a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség. Polt válaszából az is kiderül, hogy a nyomozást nem az OLAF kezdeményezésére indították, hanem a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága tett feljelentést.

Ahogy korábban írtuk, április 20-án őrizetbe vették a Pénzügyminisztérium három munkatársát hivatali vesztegetés miatt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, öt minisztériumban dolgoztak érintettek, és egy, a Miniszterelnökségen dolgozó osztályvezető az ügy főszereplője: kenőpénzeket fogadtak el magángazdasági szereplőktől a GINOP-támogatásra beadott pályázataik kedvező elbírálásáért.

Az ügyészek több mint 200 millió forint készpénzt, 60 milliónyi értékpapírt és egy 40 milliós autót foglaltak le.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.