A leköszönő Áder János: Azt szeretem, ha a bőrtől, zsírtól megtisztított színhús kerül vissza a hagymával együtt a passzírozás után az alaplébe

gasztronómia
2022 május 07., 10:18
comments 14

Május 9-én távozik posztjáról Áder János köztársasági elnök, búcsúzóul a Magyar Nemzet terjedelmes interjút készített vele. Szó esett benne arról, hogy mit gondol a háborúról, hogy folytatja a podcastjét, és természetesen három bekezdésben is érinteni kellett egy mindennél fontosabb témát, a halászléfőzést.

A kérdésre, hogy „miképpen tudták kivitelezni”, hogy az Afganisztánban lévő magyar katonáknak halászlét főzött, Áder elárulta a TITKOT:

„Sosem főztem ennyi emberre, de húszra már igen, úgyhogy ebből kalkuláltam ki a hozzávalók mennyiségét. Három nagy méretű üstben álltunk neki az alaplé elkészítésének. Az egész receptet nem mondom el, de én azt szeretem, ha a bőrtől, zsírtól megtisztított színhús kerül vissza a hagymával együtt a passzírozás után az alaplébe. Végül hetven liter lett az alaplé, amit lefagyasztottunk.”

Jó, hát ezt itt tényleg nem lehet annyiban hagyni, az interjút készítő is érezte ezt, ezért meg is jegyezte ezen a ponton, hogy „a fagyasztás ötlete volt a kulcs”, Áder pedig helyeselt, és folytatta a részletekkel:

„Igen, gyakorlatilag így szállítottunk mindent, a levet, a rengeteg halszeletet és természetesen a hatkilónyi belsőséget, vegyesen ikrát és tejet. Kiérkeztünk, a misszió területén a katonák felállították a gulyáságyúkat. Mivel elég hideg volt, a tizenkét üstöt sátorba tették, ezért könnyeztünk is rendesen a megszorult füsttől. A főzés viszont innentől már egyszerű volt, az alaplébe bekerültek a szeletek, a belsőségek is, szóval hamar elkészült az étel.”

Teljesen érthető, hogy itt az interjút készítő már nem is tudott mást mondani, mint hogy „nemcsak a magyar államfők között lehetett az első, aki százhúsz személyre főzött, vélhetően a világon is egyedülálló ez a fajta gesztus, karácsonyi ajándék a katonáknak”.

A leköszönő köztársasági elnök pedig azzal a megnyugtató válasszal zárta a fontos halászléfőzés történetét, hogy ő sem hallott még hasonlót, „de a lényeg, hogy a halászlé az utolsó kanálig elfogyott”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.