A befagyasztott orosz vagyonból kellene újjáépíteni Ukrajnát, mondja az EU főképviselője

háború
2022 május 09., 06:38
comments 7

A nyugati országok az orosz központi bank több százmilliárd dollárnyi arany- és devizatartalékát fagyasztották be az ukrajnai háború kezdete óta. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint a tagállamoknak le kellene foglalniuk ezt a vagyont, és Ukrajna újjáépítésére kellene fordítaniuk.

Josep Borrell 2022. március elsején Brüsszelben.
photo_camera Josep Borrell 2022. március elsején Brüsszelben. Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

A Financial Timesnak úgy érvelt, az Egyesült Államok már megcsinálta ugyanezt az afgán központi bankkal: a pénzt akkor a terrorizmus áldozatainak támogatására és humanitárius segélyre költötték. „Nagyon támogatnám, teljesen logikus. A zsebünkben van a pénz, magyarázza el valaki, miért lehet megcsinálni az afgán pénzzel, és miért ne lehetne az orosszal.”

Az ötlet már korábban is felmerült, de az Európai Unió egyelőre nem állt elő konkrét javaslattal, hogyan lehetne Ukrajnának adni a nyugaton parkoltatott és befagyasztott orosz pénzt. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter múlt hónapban azt mondta, a nyugati szövetségesek csak közösen tehetnek lépéseket ebbe az irányba, ráadásul az Egyesült Államokban valószínűleg jogszabályokat is kellene módosítani.

Borrell szerint mindenképp beszélni kell arról, hogyan lehetne rákényszeríteni Oroszországot, hogy kompenzálja a háború által okozott károkat. Joe Biden amerikai elnök felvetette, hogy el kellene adni az orosz oligarchák lefoglalt vagyontárgyait, amit Charles Michel, az uniós tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács vezetője is támogatott.

Az Európai Bizottság korábban úgy becsülte, több százmilliárd euróba kerülhet Ukrajna újjáépítése, amiben Európának is részt kell vennie.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.