Lemondott a Srí Lanka-i kormányfő

külföld
2022 május 09., 12:14

Benyújtotta a lemondását Mahinda Radzsapaksza Srí Lanka-i kormányfő, néhány órával azután, hogy a távozását követelő tüntetők és a kormány támogatóinak összecsapásában legalább 78 ember megsebesült Colombóban, és rendőrségi források szerint egy ember, a kormánypárt egyik képviselője meghalt.

A példátlan gazdasági nehézségekkel küzdő, jelentősen eladósodott szigetországban hetek óta tüntetők követelik a miniszterelnök és öccse, Gotabaja Radzsapaksza államfő távozását a hatalomból.

photo_camera Mahinda Radzsapaksza és a testvére, Gotabaja Radzsapaksza 2019. augusztus 11-én. Fotó: ISHARA S. KODIKARA/AFP

A helyi szakszervezetek is éppen most kezdték el az egész hétre meghirdetett országos tiltakozó akciójukat, amivel a kormány átalakítását és az államfő távozását követelik. A hét végére nagyszabású felvonulást jelentettek be a parlament épülete elé.

Mahinda Radzsapaksza lemondása után az elnök felkérheti a parlamenti többséget adó politikai erőt, hogy jelöljön ki új kormányfőt, de most az ország bizonytalan helyzete miatt nem világos, hogy melyik pártnak van de facto többsége a törvényhozásban, miután az utóbbi hetekben több képviselő jelezte, hogy kilép a Népi Front nevű kormánypártból.

Az összetűzések után katonákat vezényeltek Colombóba a rend fenntartására, és határozatlan időre kijárási tilalmat is elrendeltek. A hatalmon levő vezetés hívei botokkal és vasrudakkal támadtak az elnöki hivatal épülete előtt április eleje óta tüntető demonstrálókra. A tiltakozók által hetekkel korábban felállított sátrakat feldúlták és később felgyújtották. A rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be.

photo_camera Fegyveresek érkeznek a colombói elnöki iroda előtt összecsapó tüntetőkhöz 2022. május 9-én. Fotó: ISHARA S. KODIKARA/AFP

Az államcsőd szélén álló, 22 milliós szigetország példátlan gazdasági nehézségekkel küzd. Az ország jelentősen eladósodott, április közepén kénytelen volt felfüggeszteni külföldi adósságának törlesztését. Sürgősen devizára lenne szüksége, hogy üzemanyagot, földgázt, élelmiszert és gyógyszereket importálhasson. Naponta órákig nincs áramszolgáltatás az üzemanyaghiány miatt, és az élelmiszerárak is az egekbe szöktek. Srí Lanka tárgyalásokat folytat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), amitől segítséget remél, és abban is bízik, hogy esetleg Kínától és Indiától is kaphat további pénzügyi támogatást.

Tüntetők hetek óta követelik, hogy az ország kormányfői és államfői tisztségét betöltő Radzsapaksza fivérek és a nagy hatalmú család más pozícióban lévő tagjai távozzanak a hatalomból. Nemcsak Colombóban, hanem más városokban is tábort vertek a tiltakozók nagyobb csoportjai. Pénteken az elnök rendkívüli állapotot hirdetett a közbiztonság fenntartására hivatkozva.

A legmagasabb szinten álló Radzsapaksza testvérek, akiket a tüntetők a válság okozóinak tartanak, mindeddig nem voltak hajlandók lemondani, viszont három fivérük április elején már távozott a kormányzati pozíciójából. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.