Az ukrán csapatok visszaszorították az oroszokat Harkivnál

háború
2022 május 10., 17:29
comments 8

Ukrajna kedden közölte, hogy fegyveres erői kedden falvakat foglaltak vissza az orosz csapatoktól Harkivtól északra és északkeletre, és ezzel olyan ellentámadást indítottak, amely változtathat a háború menetén, és veszélyeztetheti Oroszország előrenyomulását.

Oroszok által szétlőtt házak és autó Harkivban, 2022. május 9-én.
photo_camera Oroszok által szétlőtt házak és autó Harkivban, 2022. május 9-én. Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

Tetjana Apatcsenko, a térségben állomásozó 92. számú gépesített különítmény szóvivője megerősítette, hogy az ukrán csapatok az elmúlt napokban visszafoglalták a Harkivtól északra fekvő Cserkaszkij Tyszkij, Ruszki Tyszkij, Borscsova és Szlobozsanszke településeket. Jurij Szaksz, Olekszij Reznyikov védelmi miniszter tanácsadója elmondta, hogy sikeresen Harkiv hatótávolságon kívülre szorították az orosz erőket. Ez Ukrajna második legnagyobb városa, melyet a háború kezdete óta folyamatosan bombáztak az oroszok.

„Az ukrán fegyveres erők katonai műveletei Harkiv körül, különösen Harkivtól északra és északkeletre, egyfajta sikertörténetnek számítanak” - nyilatkozta Szaksz a Reutersnek. „Az ukrán hadsereg sikeresen visszaszorította ezeket a háborús bűnösöket a tüzérségük hatósugarán kívülre.”

Az ukrán ellentámadás a háború új szakaszát jelezheti. Oroszország hetekig masszívan támadta Ukrajnát, anélkül, hogy áttörést ért volna el. Azáltal, hogy az ukránok visszaszorították az idáig Harkiv külvárosát megszálló orosz erőket, olyan távolságba kerülhetnek a déli irányban lévő, a fő orosz támadóerőt fenntartó hátsó utánpótlási vonalakhoz, hogy akár el is vághatják azt.

Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója kedden azt mondta, Washington szerint Oroszország továbbra is elhúzódó háborút tervez, és nem csak a keleti Donbász régiót akarja elfoglalni, amely ebben a hónapban a támadás középpontjában állt. Putyin arra számít, hogy a nyugati elszántság idővel gyengülni fog.

Amióta Oroszország március végén kénytelen volt feladni a főváros, Kijev elleni támadást, fő erői a Harkivtól délre fekvő Izjum városát bázisként használva próbálják bekeríteni az ukrán csapatokat Donbászban. Az ukrán csapatok eddig többnyire ellen tudtak állni a három irányból érkező támadásoknak. A Harkiv melletti visszaszorítással azonban Ukrajna most arra kényszerítheti Moszkvát, hogy megpróbálja megvédeni az Izjumba vezető hosszú utánpótlási vonalakat. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.